Vest: Manje korisnika, veći broj prijava porodičnog nasilja

Manje korisnika, veći broj prijava porodičnog nasilja

Manje korisnika, veći broj prijava porodičnog nasilja

U toku prošle godine u Centru za socijalni rad zabeležen je pad broja korisnika usluga. Na evidenciji ih je bilo aktivnih 1.102, što je za 56 manje u odnosu na 2021. Prema rečima direktorke Zorice Savić,  imajući u vidu pad ukupnog broja stanovnika po poslednjem popisu, ne čudi ni smanjenje broja korisnika usluga ove ustanove.

Načelnik nadležnog opštinskog odeljenja Miodrag Tadić razlog za smanjenje broja korisnika pronalazi i u primeni baze podataka socijalne karte u kojoj se jasno vidi koji korisnici ostvaruju pravo na socijalnu pomoć.

Sa druge strane, broj prijava porodičnog nasilja je u porastu. Njih je u toku prošle godine bilo 71, 16 više nego u toku 2021.

–Od tog broja 66 su se odnosile na  punoletne osobe, a pet prijava na decu, dakle deca su bila žrtve nasilja. Najčešći počinioci nasilja jesu bračni i vanbračni partneri, sin ili ćerka, braća i sestre i na kraju roditelji. Što se tiče prijava za decu imali smo tri slučaja fizičkog nasilja, jedna prijava emocionalnog i jedna seksualnog nasilja. Od te tri prijave fizičkog nasilja dvoje dece je izmešteno u hraniteljsku porodicu i protiv roditelja je pokrenut krivični postupak koji je još uvek u toku. Što se tiče seksualnog nasilja, takođe je dete izdvojeno iz svoje biološke porodice u hraniteljsku i sudski postupak je na samom kraju- rekla je Savić.

Ona je dodala da se porodično nasilje uglavnom ogleda u fizičkom nasilju, ali da u smislu ozbiljnijih posledica po žrtvu nije bilo težih oblika.

-Međutim, svaki kontakt uz pretnju ili vređanje je nedopustivo, a porodično nasilje je u našem društvu sve prisutnije- zaključila je direktorka Centra za socijalni rad.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar