Vest: Ljubav koja traje decenijama

Ljubav koja traje decenijama

Ljubav koja traje decenijama

Prethodnu godinu pamtiće po osvojenoj šampionskoj tituli u okružnoj Mačvanskoj ligi. Prosečan let njegovih  visokoletača od 14 sati 53 miniuta i 36 sekundi bio je dovoljan da se pobednički pehar nađe u rukama Zlatka Antonića iz Koceljeve. On je postao i vlasnik zlatne alke zahvaljujući letu goluba iz njegovog jata koji je na nebu proveo 15 časova i 55 minuta. Ovo je, kako kaže, ujedno i najveći rezultat u 2022. godini postignut na nivou Srbije uključujući sva zvanična takmičenja.

Četrdesetogodišnji Zlatko golubarstvom se bavi već tri decenije.  U takmičenjima je prisutan deset godina. Do sada je postigao oko petnaest zapaženijih rezulttata, od čega četiri na nivou društva, a ostalo u višim rangovima takmičenja. Takmičio se na državnom ali i na nivou Balkana. Postizao je solidne rezultate. Nekada je nedostajalo i malo sreće, ali veruje da će uz titulu prvaka Srbije jednog dana stajati njegovo ime.

–Sve je počelo 1992.godine. Bio sam radoznao kao i svako dete, a kasnije je ta radoznalost prerasla u hobi. Sada je to za mene već da tako kažem profesionalni hobi. Prve golubove sam video kod čuvenog nastavnika geografije Ljube Markovića. Stanovao sam preko puta njega i imao sam priliku da kao dečak posmatram njegove golubove, ono što je on radio i tu se polako rađala ljubav prema ovim pticama. On je zagolubario i mene i brata blizanca koji je kasnije odustao od ovog hobija, a ja sam nastavio i to činim i dan danas- priča ovaj koceljevački golubar koji poseduje oko 150 srpskih visokoletača.

Deset godina je pokušavao da napravi pravu selekciju ptica sa kojima postiže zapažene takmičarske rezultate. To je optimalno vreme jer u kraćem vremenskom periodu, ističe, nije moguće na pravi način ispitati i selektovati golubove.

Smatra da uspešnog golubara od prosečnog odvaja upornost i istrajnost.                        –Kao i u svakom sportu, jer ovo je jedna vrsta sporta, čovek treba da bude uporan, da ne odustaje i da veruje u ono što radi. Sve što hoćete da radite kako treba je zahtevno. Traži određena odricanja, posvećenost, vreme i strpljenje, usavršavanje, edukovanje. Baviti se golubarstvom samo na nivou hobija, nije previše zahtevno. Ali, kada se odlučite za učešće na takmičenjima, onda to iziskuje određene stvari. Traži uslove, odgovarajuću ishranu ptica, vitamine. U tom smislu je važna međusobna saradnja više golubara jer niko kao pojedinac ne može sam mnogo da postigne- kaže pobednik Mačvanskog okruga.

Koceljevačko udruženje SRB 342 BOZ broji oko 30 članova, a Zlatko je u njemu najmlađi. Njegovi dosadašnji rezultati svrstavaju ga među najuspešnije golubare tamnavskog kraja.

– Na nivou društva niko do sada nije imao ovakve rezultate, dok su na nivou okruga bila dva bolja vremena napravljena u prošlosti. Ovo je možda treći najbolji rezultat u okrugu a na nivou Saveza Srbije među deset najboljih od kada postoji takmičenje u golubarstvu, a ona zvanična datiraju još od šezdesetih godina prošlog veka- priča Zlatko i dodaje da mlade generacije nisu zainteresovane za golubarstvo te nema kome da prenese svoja znanja i iskustva kojih ima više nego dovoljno.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar