Vest: Kleka kao apoteka

Kleka kao apoteka

Kleka kao apoteka

Kleka Juniperus communis raste na brdovitim i planinskim pređelima, a veoma je cijenjena u narodnoj medicini, a poznata je i pod nazivima: klekovača, klekinja, venja, fenja, kadik, brinj, resnica, smreka, smrika, obična borovnica, borovica, smrča.

Kleka je četinarski grm koji naraste u visinu 0,5 do 7 metara i lako poznaje po igličastim listovima. Iz jedne osnove izrastaju tri iglice (lista), a najcjenjeniji su plodovi kleke.Od kleke se u narodnoj medicini najčešće upotrebljavaju bobice, ali je čitava biljka ljekovita. Kleka je dvodoma biljka, u pazušcima listova se razvijaju muški i ženski cvjetovi. Cvjeta tokom aprila i maja. Muški cvjetovi su žute boje, dok su ženski cvjetovi zeleni. Plodovi dozrijevaju tek druge godini tokom jeseni. Nezreli plodovi su zeleni, a zreli su tamnoljubičasti, prekriveni pepeljkom poput ploda šljive.

Kleka kao apoteka-0

Sušenje i korištenje

Zreli plodovi su mesnati i beru se tokom jeseni. Sušenje se obavlja u tankom sloju na mjestu sa dobrom ventilacijom i uz često prevrtanje. Konzumiraju se isključivo crni plodovi. Plod kleke se koristi u gastronomiji Evrope i Indije. Alpski narodi kleku koriste u jelima od kiselog kupusa i mesa, posebno kada jeu pitanju meso divljači.

Osim ploda kleke – bobe, koriste se mlade iglice i mlade grančice koje se beru od aprila do juna. Grančice kleke se suše i čuvaju se na tamnom, suvom i hladnom mjestu. Samo drvo kleke je podesno za rezbarenje i izradu namještaja. Odlikuje se lijepom bojom drveta.Ljekovitost kleke je poznata od davnina. Kleka je diuretik, pomaže kod oteklih nogu, nazeba, astme, kašlja, virusnih infekcija, kod problema sa digestivnim traktom, čisti organizam od nagomilanih otrova, potiče znojenje, izlučivanje urina, čisti krv i jetru, poboljšava apetit.

Spisak oboljenja kod kojih pomaže kleka je mnogo duži. Pomaže i kod oboljenja bubrega, mada se ne smije koristiti u pretjeranim količinama jer može dovesti do kontraefekta. Trudnice treba da izbjegavaju kleku. Kao sve biljne lijekove i kleku koristite uz konsultacije sa vašim ljekarom.

Čaj od bobica

Za pripremu ovog čaja uzimaju se osušene, smrvljene bobice i preliju sa vrelom vodom. Nakon 5 minuta čaj se procijedi. Tokom dana se trebaju popiti 3 šolje ovog čaja kako bi se potaknula izmjena materija u organizmu i ispoljio efekat dejstva kleke.

Tinktura od kleke

100g samljevenih bobica preliti sa 0,5l nekog alkohola (rakija ili konjak). Ovako potopljena kleka ostaje 4 do 5 dana, a nakon tog perioda, kada kleka omekša, sadržaj procijediti. Tokom sedmice se tikntura uzima jednom ili dva puta u količini 15 do 20 kapi dnevno. Konzumira se sa šećerom, vodom, u čaju ili supi.

Klekovača – rakija od kleke

Potrebno je pripremiti prozirnu staklenu bocu u koju ubacimo 15 plodova kleke i prelijemo sa 1l rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na Suncu do 40 dana. Povremeno protresti bocu. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju. Ovo je rakija od kleke kako se može pripremiti u kući.

Prava klekovača se dobija kada se plodovi kleke koriste sa plodovima šljive ili se dodaju u meku rakiju. Specifičan okus rakije se postiže pažljivom destilacijom. Rakija se koristi i za obloge kod bolnih zglobova, artritisa, gihta.

Vino od kleke ili klekina turšija

Ovo ljekovito vino se priprema od 20 kg klekovih bobica koje se očiste od nečistoća i operu, 20kg svježih plodova kruške (najbolje je uzeti plodove stare sorte kruške takiše). Plodovi se smjeste u veće bure i preliju sa 100l vode. Čuva se u prostoriji sa sobnom temperaturom. Bure nije potrebno hermetički zatvoriti kako bi se razmjena gasova vršila slobodno. Prekriti ga krpom. Poslije 8 dana vrši se pretakanje. Nakon pretakanja sačeka se još desetak dana kako bi se slegao talog i piće je spremno za upotrebu. Kada god se određena količina odlije možemo doliti čistu vodu.

Kleka kao apoteka-2

Osim bobica kleke i divlje kruške kod pripreme ovog vina (voćne turšije) možemo dodati divlje jabuke, plodove šipka. Ovo vino pomaže kod problema sa stomakom, kod opstipacije, neredovnog mokrenja, hemoroida, podiže imunitet. Kompot za bolje varenje hrane i jačanje apetita Kompot se dobija kada se plodovi kleke skuvaju sa šećerom. Kompot se pije, a plodovi se pojedu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar