Vest: Jedan od najvećih ženskih praznika. Danas je Roždestvo Presvete Bogorodice

Jedan od najvećih ženskih praznika. Danas je Roždestvo Presvete Bogorodice

Jedan od najvećih ženskih praznika. Danas je Roždestvo Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici dnaas slave +++ ROĐENjE PRESVETE BOGORODICE - MALA GOSPOJINA.

Jedan od najvećih ženskih praznika. Danas je Roždestvo Presvete Bogorodice-0Roždestvo Presvete Bogorodice

Sveta Deva Marija rodi se od starih roditelja svojih, Joakima i Ane. Otac joj beše iz plemena Davidova, a mater od roda Aronova. I tako ona beše po ocu od roda carska, a po majci od roda arhijerejska, i time već predobražavaše Onoga, koji će se iz nje roditi, kao Cara i Prvosveštenika. Njeni roditelji behu već ostareli, a nemahu dece. I zato behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u skrušenosti svojoj moljahu se Bogu s plačem, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka. I Bog svemogući i svevideći obradova ih radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku no i Bogomajku; ozari ih ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dade im Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka, – ali kakvu ćerku i kakvog unuka! Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga. oltar Boga Živoga, trapeza hleba nebesnoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađega ploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik devstva i čistote – to beše Bogom darovana ćerka Joakima i Ane. Rođena u Nazaretu, a posle 3 godine odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest sv. arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskoga tela.

Praznik svete Bogorodice Kališke

U manastiru sv. Bogorodice blizu sela Kališta, zapadno od Struge, sv. Bogomater pokazivala je svoju silu i milost kroz mnogobrojna čudesa. Mnogi bolesnici bili su isceljivani čudotvorno, a razbojnici koji su umišljali pljačkati ili skrnaviti manastir bili su ljuto kažnjavani nevidljivom silom. U hramu se nalazi i čudotvorna ikona sv. Bogorodice, a u blizini dve celebne vode: sv. Petra i sv. Ananije. Nedaleko od glavnog hrama nalazi se paraklis sv. Atanasija u pešteri.

Praznik ikone svete Bogorodice Počajevske

U Volinskoj guberniji nalazi se znameniti manastir sv. Bogorodice u Počajevu, gde se sv. Bogomater javila prvo okolo 1340. god. jednome od dvojice inoka, koji su se tu u jednoj pešteri podvizavali. Od tada to mesto postade nepresušnim izvorom mnogobrojnih čudesa.

Beseda

o jednodušnosti Sina i Oca

Sin ne može ništa činiti sam od

sebe nego što vidi da otac čini (Jov. 5, 19).

Kako treba razumeti reči ove, braćo? Da li onako kako su neki jeretici razumevali, na ime, da je Sin manji od Oca i nemoćniji od Oca? Ne, nikako. Usta koja tako tumačiše reči Gospodnje, beščešće govoriše. Nego ove reči treba razumeti, kako su ih razumeli i Oci naši sveti, na ime: da je Sin ravan Ocu u svemu, i da zbog njihova ravenstva hotenja i ljubavi i mudrosti Sin ne može ništa činiti na suprot volji Očevoj, ni ljubavi Očevoj, ni mudrosti Očevoj. Tako ni Otac ne može činiti ništa na suprot Sina, niti Duh Sveti na suprot Oca i Sina. Sve što Otac hoće i voli i misli, to i Sin i Duh Sveti hoće i voli i misli. Harmonija nesravnjiva, jedinstvo nerazdelno, biće neiskazano! Jasno je, dakle, da Sin i ne može i ne hoće činiti ništa sam od sebe, na Svoju ruku, bez harmonije i jedinstva sa silom Očevom i voljom Očevom. Da je ovo tumačenje tačno, svedoči sam Gospod daljim Svojim rečima: kao što otac vaskrsava mrtve i oživljuje, tako i sin koje hoće oživljuje. Vidite li ravenstvo volje i sile? Ono što hoće Otac, hoće i Sin; ono što može Otac, može i Sin. Da niko, dakle, ne deli božanstvo, i ne navlači prokletstvo na sebe. Bog se ne može razdeliti, i onaj, ko pokuša deliti Božanstvo, i jedno lice umanjavati a drugo uzvišavati, ne može se spasti.

Presveta Trojice, Bože naš, tri po ipostasi a jedan po suštini, živote, svetlosti i ljubavi, prizri na nas i pomiluj nas. Tebi slava i hvala vavek. Amin.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar