Vest: Jedan od dvanaest velikih Hristovih praznika. Narodni običaji

Jedan od dvanaest velikih Hristovih praznika. Narodni običaji

Jedan od dvanaest velikih Hristovih praznika. Narodni običaji

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Preobraženje Gospodnje, praznik koji u crkvenom kalendaru i među vernicima ima izuzetan značaj.

Preobraženje Gospodnje spada u dvanaest velikih Hristovih praznika. Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost. Tada je on najavio svoje potonje stradanje i slavu.

Danas se prema verovanju, preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba. Onoga ko ovo ne poštuje i posle Preobraženja se kupa, uješće zmija, ili će se „pre’laditi i zakačiti neku boleštinu”.

Osim toga, postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava, pa se kaže: Preobražava se i voda i gora.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom. Grožđe se deli i na groblju za pokoj duša mrtvih. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Ikona Preobraženja često krasi ikonostase, a na njoj je predstavljen Hristos na gori, okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji. 

U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju. 

Veruje se i da se na veliki praznik Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava, a ko to vidi i drugom obelodani - izgubiće razum.

Prema starom verovanju, na ovaj praznik ne treba spavati ni plakati, jer tako privlačimo neprijatna osećanja tokom cele godine.

Postoji i stari običaj da se na ovaj praznik beru lešnici koji se kasnije koriste kao prirodni lek.

Prema starom običaju, devojke i žene danas treba da započnu neki posao kako bi im u narednom periodu sve išlo od ruke.

Postoji običaj da u ponoć treba pogledati u nebo i pomoliti se za zdravlje i blagostanje.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar