Vest: Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog

Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog

Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je 11. decembra 2022. godine u hramu Svetog Save u Beogradu svetom arhijerejskom Liturgijom i svečanim činom hirotonije izabranog i narečenog visokodostojnog arhimandrita Dositeja (Radivojevića) u čin Episkopa ljipljanskog, vikara Patrijarha srpskog.

Predstojatelju Srpske Pravoslavne Crkve sasluživali su Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski g. Jovan i preosvećena gospoda episkopi bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, bregalnički Marko, raško-prizrenski Teodosije, bihaćko-petrovački Sergije, timočki Ilarion, niški Arsenije, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, stobijski David, remezijanski Stefan, mohački Damaskin, marčanski Sava, hvostanski Aleksej, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije.

Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog-0

Sasluživali su i episkop izabrani toplički Petar; igumani hilandarski Metodije, studenički Tihon, lelićki Georgije, koviljski Hariton; arhimandriti Meletije, Evtimije, Vasilije, Petar i Onufrije, protosinđel Mardarije i mnogobrojni prezviteri i đakoni iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh Porfirije: Kroz krst episkop se poistovećuje i saraspinje sa Hristom, ali samo zato što se poistovećuje sa Hristom može da bude svima sve i da se poistovećuje sa svakim čovekom.

Pre nego što je episkopu Dositeju uručio arhijerejski žezal, simvol arhipastirskog služenja, Njegova Svetost Patrijarh je poručio:

– U ime Oca i Sina i Svetog Duha. Braćo arhijereji, braćo i sestre, verni narode Božji, evo na ovaj svetoduhovski praznik – jer svaka hirotonija episkopa jeste događaj kada služimo istu službu koju služimo i na praznik Pedesetnice, na praznik Crkve Hristove, važno je da znamo ono što je naš novohirotonisani episkop pročitao u svom ispovedanju vere, a to je da se na Božanstvenoj Liturgiji kao sabranju, služenju i svetotajinskom zajedništvu sve Crkve, naroda Božjeg, ostvaruje i oprisutnjuje sav Hristov božanski domostroj spasenja sveta i roda ljudskog.

Episkop još čita da se u Božanstvenoj Liturgiji otkriva Crkva kao svetajna večnog Carstva Svete Trojice, tako da samo onaj koji zna šta je sveta Liturgija zna šta je Crkva Božja i zna da bez Božanstvene Liturgije kao sabranja i zajedničarenja svih u Hristu vernih sabranih oko episkopa, prezvitera i đakona nema Crkve. Dakle, Crkva se otkriva nama kao sveta Liturgija, kao domostroj spasenja sveta i čoveka i kao Carstvo Svete Trojice. Liturgija se otkriva kao sabranje vernih oko episkopa koji u Liturgiji, po reči svetih otaca i po predanju Crkve, jeste upravo na mestu i po obličju Hristovom.

Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog-1

Dakle, ono što je delo Hristovo, delo spasenja sveta i čoveka, upravo zbog toga što je episkop na mestu Hristovom, jeste i delo episkopa. Ono nije delo vršenja nekakve spoljašnje vlasti i promovisanja neke spoljašnje moći, nego je delo raspeća krsta i vaskrsenja. Kroz krst episkop se poistovećuje i saraspinje sa Hristom, ali samo zato što se poistovećuje sa Hristom može da bude svima sve i da se poistovećuje sa svakim čovekom. Za razliku od iskustva modernog čoveka oblikovanog i formulisanog na primeru psihologije gde se kaže da bi čovek ostvario komunikaciju sa drugim mora sa njim i da se poistoveti. Ali ko da se poistoveti sa kim i akav čovek da se poistoveti sa kakvim čovekom? Ako nije preobražen, ako nije u Hristu, ako nije poistovećen sa Hristom, onda svaka druga vrsta poistovećenja u najmanju ruku jeste rizična.

Evo, mi smo danas imali hirotoniju vladike Dositeja, koji je gotovo čitav svoj život učio da provodi u poretku. Najpre u vojnoj školi, pripremajući se da služi narodu kao vojnik vojske, vojske naroda, morao je da prođe kroz učenje pravila sa punom svešću da su jedino pravila put koji vodi u slobodu autentičnu i pravu, zato što pravila krešu krila samovolji i egoizmu, koji po pravilu vodi u anarhiju. Onda je Bog hteo da započne i razvija svoj život duhovni, da raste u svetogorskoj lavri manastiru Hilandaru, koji je, možemo reći u ljudskom smislu te reči, kolevka naše Crkve.

Manastir Hilandar jeste mesto gde se duhovno rodio, stasavao, rastao i sazreo Sveti Sava koji je zasadio sadnicu svog roda, našeg naroda u zemlju Carstva nebeskog, u tajnu Hrista, i koji je, najpre poistovetivši se u potpunosti sa Hristom, postao prosvećen, osvećen i svet, svetitelj Božji. Kao takav ne vođen ljudskom mudrošću, ne vođen ljudskom rečju, nego vođen Hristom znao šta treba da čini da bi svoj narod uveo u sazvežđe i simfoniju pravoslavnih naroda da bi svoj narod učinio da bude Crkva, a na kraju i pomesna autokefalna Crkva, što ne znači ništa drugo nego Crkva koja je u sabornom jedinstvu sa čitavom pravoslavnom vaseljenom. Napisao je i preveo Nomokanon, Zakonopravilo, uređujući opet ustrojstvo naroda, spoljašnje, telesno, ono što se tiče državnog, ali i unutrašnjeg, crkvenog.

Hirotonija arhimandrita Dositeja za Episkopa lipljanskog, vikara Patrijarha srpskog-2

Dragi Vladiko, rastao si u duhu svetosavlja, u duhu pravoslavlja, u duhu autentične pravoslavne duhovnosti i naučio si šta je poredak, šat je poslušanje. Ponekad i mi episkopi zaboravimo da se, kada govorimo o poslušanju, ono najpre odnosi na nas, da budemo poslušni Hristu, poslušni Hristovoj reči, poslušni Crkvi, jer to je, kako smo rekli, put slobode. Neka poslušanje Crkvi Hristovoj – to je moja molitva i želja u ovom svetom i svečanom trenutku – bude ono što te vodi kroz život služenja Crkvi, jer to je i seme u kojem si iznikao kao monah i možda bolje nego neki drugi razumeš šta to znači. Poslušanje Crkvi jeste poslušanje Hristu, a to je istovremeno i nešto što izvire iz same svete Liturgije. Iako na mestu i po obličju Hristovom episkop služi svetu Liturgiju, on zna, kako i sama reč kaže, da je zapravo Hristos taj koji se prinosi, koji prinosi i kome se prinosi. Radujemo se danas! Neka te Bog blagoslovi! Neka ti da mudrosti, snage, ljubavi i smirenja kako bi Hristovu Liturgiju služio na izgrađivanju Tela Hristovog, tj. Crkve. Da Bog blagoslovi!

Primi žezal ovaj da napasaš povereno ti Hristovo stado. Poslušnima neka bude za oslonac i ukrepljenje, a neposlušne i nepokorne upućuj i karanjem i krotkim vaspitavanjem, u Hristu Isusu Gospodu našem. Dostojan!

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar