Vest: Gajite ruzmarin – njegov miris poboljšava pamćenje

Gajite ruzmarin – njegov miris poboljšava pamćenje

Gajite ruzmarin – njegov miris poboljšava pamćenje
Ruzmarin je mediteranska biljka koju povezuju sa pamćenjem hiljadama godina unazad, a njeno dejstvo pominje se čak i u Šekspirovoj Ofeliji. Ali, može li ruzmarin zaista da poboljša pamćenje?
Postoji za sada malo ali rastuće istraživanje koje otkriva da miris ruzmarina može zapravo da podstakne naše pamćenje, pobošlja raspoloženje i pojača pažnju.

U jednom istraživanju, tim naučnika sa Univerziteta Northumbria (Engleska) procenjivali su uticaj esencijalnih ulja ruzmarina i lavande na kognitivne performanse i raspoloženje kod grupe volontera.

Morate pročitati:
Volonteri su smešteni u kabine u koje su pušteni jedan ili drugi miris, ili su bile bez mirisa i dodeljen im je niz zadataka, koji su se odnosili na pamćenje i pažnju.

Studija je otkrila da ruzmarin uveliko poboljšava pamćenje i budnost, dok je lavanda narušavala njihovu radnu memoriju i produžavala vreme reakcije na zadatke, što i nije čudno, obzirom da se lavanda povezuje sa smirivanjem i snom.

U drugoj studiji, koju je sproveo isti tim naučnika, posebno je proučavan efekat 1,8-cineola, isparljivog hemijskog jedinjenja u u ulju ruzmarina koje mu daje aromu. Ovo jedinjenje deluje gotovo na isti način kao i lekovi koji se koriste za lečenje demencije: povećava aktivnost glavnog neurotrasmitera po imenu acetilholin, a koji je najviše odgovoran za učenje, pamćenje i buđenje.

Volonteri su bili izloženi različitim količinama 1,8-cineola, a istovremeno im je traženo da urade određene mentalne zadatke. Studija je utvrdila da što više udišu ovo hemijsko jedinjenje, to su bili brži i tačniji u kognitivnim testovima.

Hemijska jedinjenja nisu karakteristična samo za ruzmarin, već ih imaju i druge aromatične biljke, kao što su lovor ili eukaliptus. Ove biljke oslobađaju svoja mirisna ulja kako bi odvratile isekte i parazite i privukle predatore koji jedu te parazite.

Gajite ruzmarin – njegov miris poboljšava pamćenje-0

Najbolji efekat da neka supstanca brže deluje je zapravo udisanje. Kada progutate lek, on se razgrađuje u jetri (koja prerađuje sve što apsorbuju creva), ali kada ga udišete, mali molekuli prolaze u krvotok i stižu do mozga, a da se prethodno ne razgrade.

Ovo su potvrdili uzorci krvi kod volontera, gde su naučnici pronašli tragove 1,8-cineola i drugih jedinjenja iz ulja ruzmarina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar