Vest: FG "Tamnavski opančići" održala prvi koncert "Od opančića s'ljubavlju"

FG "Tamnavski opančići" održala prvi koncert "Od opančića s'ljubavlju"

FG

 

Folklorna grupa “Tamnavski opančići”  nedavno je u prepunoj  sportskoj hali u Koceljevi priredila veče pesme i igri. Prvim samostalnim koncertom pod nazivom “Od opančića s'ljubavlju” mali folkloraši zahvalili su se svojim sugrađanima, roditeljima i prijateljima koji su ih podržavali prethodnih meseci i na svoj način poželeli su svima srećnu i uspešnu Novu godinu.

Folklorna grupa “Tamnavski opančići” oformljena je početkom prošle godine, a prve probe održane su u februaru. Nakon samo desetak meseci efektivnog rada osmelili su se da pokažu šta su za kratko vreme naučili.  I bili su na visini zadatka. Na sceni su se smenjivali igrači, pevači, zdravičari...Publika je bila oduševljena svim izvedbama a, kako to obično biva, najviše pažnje privukli su najmlađi folkloraši.

U svom sastavu grupa ima prvi i drugi dečji ansambl kao i školu folklora. Okuplja decu školskog i predškolskog uzrasta i danas broji oko sto članova.

–Usudili smo se da priredimo prvi samostalni koncert nakon nepunih godinu dana rada. Ponosni smo na sve naše članove, na decu koja su vredno radila prethodnih meseci i beskrajno smo srećne zbog uspešnog koncerta, verujemo prvog u nizu, koji je ostavio upečatljiv utisak na sve prisutne u prepunoj hali. Za nas je ovo bilo veče za pamćenje i podstrek da treba da idemo dalje i trudimo se da budemo još bolji- izjavile su Vesna Bošković i Katarina Petrović Mihailović.

Napominju da samo oni koji su do svetla pozornice već stigli znaju koliko je ljubavi, snage, volje, želje, a na kraju i znoja potrebno da bi se do tog cilja stiglo i veruju  da su pred pojedinim “opančićima “ sjajne igračke karijere.

Trude se da na mlađe generacije prenose osnovne korake folklora, ali istovremeno neguju i druge oblasti srpske narodne tradicije, kulture i umetnosti. U svom sastavu imaju pevačku grupu, zdravičare...

–Deca su pravo blago. I mogu mnogo. Ali, da bi dostigli visine sa njima se mora raditi. I to je ono na čemu insistiramo. Ne mora sve da bude savršeno, ali najvažnije je da se pokuša, da im se pruži prilika da se razvijaju i da izrastu u prevashodno dobre ljude, da poštuju sebe, svoju tradiciju i kulturu, jer samo tako mogu uvažavati i druge. Ova deca ulivaju nadu u budućnost. Zakoračili su na put spoznaje sebe i svog nacionalnog identiteta a da bi na tom putu i ostali važno je da imaju podršku ne samo roditelja već i lokalne zajednice, društveno odgovornih kompanija i svih onih koji na bilo koji način mogu biti od pomoći- istakle su predstavnice FG “Tamnavski opančići” i dodale, ne otkrivajući detalje, da za 2024.godinu imaju brojne planove i da će nastojati da ih u što većoj meri  ostvare.    

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar