Vest: Egzotika u Vašem domu: Kako gajiti avokado?

Egzotika u Vašem domu: Kako gajiti avokado?

Egzotika u Vašem domu: Kako gajiti avokado?

Avokado je biljka koja pripada porodici lovorova, a poreklo vodi iz Latinske Amerike. Pripada listi egzotičnog voća, a plodovi biljke avokado predstavljaju super – hranu. Najpoznatija primena avokada je gvakamole sos ili namaz koji se dobija od pasirane unutrašnosti avokada.

Avokado možete uspešno gajiti u saksiji na osunčanom prozoru. Postoji nekoliko koraka kako da ga zasadite, a kada ih izvršite dobićete nagradu za svoj trud u vidu egzotike u saksiji.

Kako zasaditi avokado?

Nakon što upotrebite avokado njegovu veliku semenku ostavite. Prilikom vađenja zapamtite koji deo semenke je bio ka vrhu ploda, a koji je bio dole. Ako niste obratili pažnju na to prilikom vađenja, možete razaznati koji je gornji a koji donji deo semenke tako što je uglavnom gornji deo semena malo zašiljen, a donji blago ravan.

Egzotika u Vašem domu: Kako gajiti avokado?-0

Ubodite četiri čvrste čačkalice u seme avokada (možete upotrebiti čvršće drvene čačkalice za zube). Neka razmak između zabodenih čačkalica bude približan kako bi pravilno poslužile kao „skele“.

Sada vam je potebna staklena tegla koju ćete napuniti vodom skoro do samog vrha. Postavite seme avokada na teglu tako da je donji deo semena (zato je važno obratiti pažnju koji deo semena je gornji a koji donji) potopljen u vodu, oko 1-2 centimetra. Gornji deo semena treba da drže čačkalice kako ne bi dospeo u kontakt sa vodom. Teglu ostavite na okno osunčanog prozora kako bi pospešili brže klijanje semena. Nekada je za to potrebno oko 4 nedelje, a nekada je potrebno više strpljenja, jer seme može proklijati tek za dva meseca.

Potrebno je da vodu menjate svakog dana ili svakog drugog dana kako se ne bi stvorile i širile gljivice i bakterije koje mogu naškoditi semenu.

Klijanje avokada

Gornji deo semena koji je van vode počinje polako da se suši a spoljna smeđa opna se odvaja. Seme će se raspući od vrha pa do donjeg dela koji je u vodi. Nakon toga će se pojaviti klica koja će početi sve više da raste i da se razvija i širi.

Kada biljka avokada dostigne 15 centimetara skratite 8 centimetara, jer tako ćete pojačati njen rast a kada ponovo dostigne tu visinu presadite je u saksiju.

Egzotika u Vašem domu: Kako gajiti avokado?-1

Podrazumeva se da deo koji je bio u vodi, donji deo, ide u zemlju. Na dno saksije postavite dnenažni sloj (kamenčiće, šljunak) pa tek onda sipajte supstrat bogat organskim materijama. Gornja polovina semena, kao što nije bila u vodi, ne treba da bude ni u zemlji, nju ne pokrivate supstratom. Kako biljka bude rasla videćete da seme počinje da se suši. Kada bude potpuno suvo, biljku avokada slobodno „preselite“ u veću saksiju koja je malo šira.

Saksiju tokom toplih dana držite na balkonu, a kada se temperatura spusti na 10 stepeni, saksiju unesite u vaš dom i držite na osunčanom prozoru. U pitanju je tropska biljka koja zahteva veću količinu toplote i svetlosti.

Nega avokada u saksiji

Važno je da zemlju oko biljke održavate konstantno vlažnom, ali pazite da ne preterate. Dokaz da ste preterali su žuti listovi avokada.

Vodite računa da održavate visinu svom avokadu, jer je u pitanju drvo koje dostiže čak 20 metara.

Kada dostigne 30 centimetara uklonite lišće avokada sa vrha kako bi biljka poprimila izgled žbuna, rastući u širinu. Ponavljajte to kako vaša biljka avokada ne bi bila previše visoka.

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(Agromedia)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar