Vest: Drugo mesto za Nikolu

Drugo mesto za Nikolu

Drugo mesto za Nikolu

Na međunarodnom matematičkom takmičenju “Kengur bez granica” sedamnaestogodišnji Nikola Kojadinović, učenik drugog razreda Srednje škole u Koceljevi, osvojio je drugo mesto.                                                                                                                                                                                                 

Tokom osnovnog obrazovanja bio je učesnik ovog takmičenja, ali se na njemu prvi put pojavio kao srednjoškolac i ostvario odličan rezultat. Uspešno je rešio dve trećine zadataka što mu je donelo sto bodova.                                                                                                                                                                                                                       

–Učestvovao sam i ranije na ovom takmičenju, u osnovnoj školi. Znao sam otprilike kakvi su zadaci. Većina su logički i potrebno je brzo da se radi. Inače, zanimljivi su mi takvi zadaci pa sam se zbog toga i prijavio. Brz rad i logika su možda malo zapostavljeni u redovnoj nastavi, pošto mi kada radimo testove obično imamo dovoljno vremena. U “Kengurima bez granica” je bilo 30 zadataka za dva školska časa. Dakle, tri minuta po zadatku. Na prvu ako se ne uradi zadatak, teško da može da se učini nešto više kasnije, nema vremena- priča o svojim impresijama Nikola koji je smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje upisao kao đak generacije u OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi.                                                                                                                                                                   

Deluje da je za njega škola igra a predviđeno gradivo nedovoljno zahtevno. Ni jedan predmet mu, kaže, nije težak. Naprotiv, deli ih na lake i još lakše. Matematika mu je omiljena oblast. Sa druge strane priznaje da ne voli predmete poput istorije, geografije, ali ih uči.                                                                                                                                                                                                                                               

–Uvek sam mnogo više voleo matematiku, hemiju, fiziku. Što se matematike tiče, ne radim standardni program koji rade moji drugari, već sam dosta baziran na dodatni program. Nivo koji je predviđen za naše školovanje mi je prilično lak, tako da se bavim dodatnim stvarima. Razredna mi je profesor matematike pa možda u tom smislu imam sreću što je ona prepoznala moje interesovanje i daje mi podstrek da napredujem- ističe Nikola.                                                                                                                                                             

Reči hvale za Nikolu, njegov rad i talenat stižu upravo od Jelene Graovčević, razredne i profesorke matematike.                                                                                                                                                                                                           

–On je jako talentovan za matematiku i ima sjajnu logiku. Mislim da mu je to baš i značilo na takmičenju “Kengur bez granica”. Takođe je neko ko dosta radi, ko je disciplinovan, požrtvovan u tome i smatram da je proteklih meseci uspeo da savlada nastavno gradivo koje uopšte nije u sklopu nastavnog programa za njih. Radili smo dosta, potrudili se maksimalno, izlazila sam mu u susret da ostajemo i posle časova, pa i na odmorima da rešavamo neke zadatke. Prvenstveno moram da kažem da je ovo njegova zasluga. Drago mi je što je došao i ovakav rezultat jer je ovo na neki način njemu “vetar u leđa” da nastavi da se bavi ovim i da radi vredno i predano. Mislim da ako nastavi ovim putem, da ga čeka baš svetla budućnost- ocenila je profesorka Graovčević.                                                                                                                 

Govoreći o svom učeniku ona je istakla da se Nikola izdvaja od svojih vršnjaka po zrelosti, ozbiljnosti, da ima svoj fokus, cilj.                                                                                                             

Mladić je koji je u stalnoj potrazi za novim znanjima i saznanjima, te je zahtevno biti profesor takvom učeniku koji traži posvećenost.                                                                                                                                                           

–Sa druge strane, meni je to stvarno zadovoljstvo. Mlada sam u ovom poslu i zaista mi je drago što i ja kroz sve ovo što radim mogu da se razvijam i kao profesor,  ali i kroz svoju struku, jer matematika je nauka koju celog života učite- dodaje Jelena Graovčević i sa ponosom ističe da se Nikola ne zadržava samo na domaćoj literaturi već prati i inostrane profesore i rešava zadatke na engleskom.                               



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar