Vest: Deco, ne zaboravite da vežete očeve, a oni će se poklonom "odrešiti": Evo koje značenje ima ovaj srpski običaj

Deco, ne zaboravite da vežete očeve, a oni će se poklonom "odrešiti": Evo koje značenje ima ovaj srpski običaj

Deco, ne zaboravite da vežete očeve, a oni će se poklonom

U nedelju pred Božić srpski, pravoslavni vernici obeležavaju jedan od tri praznika koji slave porodicu - Oci ili Očevi. 

Toga dana deca vezuju svoje očeve kanapom, kaišem, a ovi se odvezuju poklonima.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i na taj dan se priprema svečani ručak na kome se okupi cela porodica, koji bi trebalo obavezno da bude posan, jer pada u vreme božićnog posta.

Ovom prazniku prethodile su materice i detinjci, a njihov cilj je slavljenje ovozemaljske porodice.

Uzajamno "drešenje" je uzajamno činjenje poklona ljubavi, što stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima. Takvu prazničnu atmosferu stvorili su istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta poklonivši Mu se u Vitlejemskoj pećini, uz darove: smirne, tamjana i zlata. Simbolika ovog uzajamnog "vezivanja" i "drešenja" dece i roditelja jasna je: pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog - Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Detinjci, Materice i Oci su naši narodni praznici nanizani u pretprazništvu Rođenja Hristovog, tako da su u sredini Materice, dan majki, jer je majka veza po kojoj "da nije majke, ni sveta ne bi bilo", piše SPC.

Materice su praznik Svetih srpskih majki, Detinjci su dan Svete srpske dece, a Oci - dan Svetih srpskih otaca, čiji se broj ne može izbrojati.

Izvor: 24sedamPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar