Vest: Danas se slavi esnafska slava. Narodni običaji

Danas se slavi esnafska slava. Narodni običaji

Danas se slavi esnafska slava. Narodni običaji

Sveti Toma je bio jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gde je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u IV veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da  je jednom pred njega izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru.

Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Sveti Toma je poznat i kao Neverni Toma, jer je smatrao da nije moguće da je Isus vaskrsao. Prema Novom zavetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo reči po kojima je upamćen: ”Gospod moj, i Bog moj!” Zbog toga se danas u narodu onaj ko odbija da poveruje u nešto zove ”neverni Toma”.

U nekim krajevima se veruje da štiti od vukova.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar