Vest: Danas je Teodorova Subota. Narodni običaji

Danas je Teodorova Subota. Narodni običaji

Danas je Teodorova Subota. Narodni običaji

Danas je Teodorova Subota. Narodni običaji:

Za Svetog Teodora, narodski, Todora veruje se da je zastitnik stoke, poglavito konja, pa se ovaj dan naziva jos i Konjski dan. U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leci od padavice.

Seljaci u to vreme odlaze u obliznje manastire sa bolesnima, pale svece i mole se Svetom Teodoru za zdravlje. Todorova subota u Popovom polju zove se Todorica. Roditelji tada salju decu da se priceste. Sela u Gornjoj Pcinji Svetog Teodora slave kao zastitnika goveda. Kuvaju kukuruz koji uvece nose volovima i sracima da se pocaste. Lome i za ovu priliku umesen kolac koji se deli stoci; ovcama, kozama, volovima, kravama, konjima.

Trke konja se organizuju u Sumadiji, koje su popularne medu mladarijom. Ovaj dan su u selima Timocke krajine proglasili za Konjski - Veliki dan, pa ne prezu konje vec ih samo jasu. Srbi u Vojvodini veruju da nocu u oci svetog Todora jasu povorke belih konja. Medu njima je predvodnik hromi konj. Postoji verovanje da je i sam Sveti Todor jahao takvog hromog konja, pa se zato moze cuti i naziv Hroma subota.

Uopste, u mnogim selima se konji jasu, bez sedla ili sa njima, pokazuju po selima. Na Todoricu, kako se jos naziva Todorova subota, po prvi put izlaze zmije nakon zimskog mirovanja. Na Kosovu misle da je nekada sveti Teodor upravljao zmijama koje su imale noge. Kad su zmije pocele da ujedaju ljude, on se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauci kako da ih tuku stapovima i hvataju.

Ovog dana u selima istocne Srbije priprema se zito, odnosno, koljivo, kao za svaku Krsnu slavu. Pravi se i kolac na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice. Teodorova subota spada u one praznike koji slave pocetak letnjeg perioda, pa se tako u selima oko Prokuplja moze cuti da je to dan kada Sveti Teodor uzjase konja i ode da dovede leto. Druga prica kaze da je to dan kada rode potkivaju svoje nevidljive konje, pred veliki put, da bi stigle u nase krajeve za Mladence. U selima leskovackog Pomoravlja kazu da na dan Todorice Kraljevic Marko jase svog sarca na moru. Teodorova subota je dan kada su mehandzije i kafedzije u pozarevackom kraju drzale svoj esnafski pir.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar