Vest: Danas je svetski dan ljubaznosti: Nije teško biti FIN

Danas je svetski dan ljubaznosti: Nije teško biti FIN

Danas je svetski dan ljubaznosti: Nije teško biti FIN

Kada ste poslednji put nekome otvorili vrata, pustili nekoga ko je u žurbi da preko reda završi svoj posao ili ustali starijoj gospođi i trudnici u autobusu?

Svetski dan ljubaznosti ustanovljen na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju 13. novembra 1998. godine. 

Zaboravljamo na čuvenu izreku koju smo još tada naučili od starijih, da “Lepa reč i gvozdena vrata otvara”. A nekada se znalo, dan nije mogao da počne bez kafe i važnog “dobro jutro” za ukućane, a svakodnevna komunikacija sa porodicom ili prijateljima nije mogla da se zamisli bez četiri magične reči: molim, hvala, izvinite, izvolite.

Danas je svetski dan ljubaznosti: Nije teško biti FIN-0

Prema savremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima uvećava našu sreću. Nasmešite se i pomozite kolegama, podelite komplimente prijateljima, poklonite čokoladu, ponudite zagrljaj ili pošaljite poruku dragim ljudima koje dugo niste videli.

Mnogo je razloga da svaki dan pozovete prijatelje i prijateljice na kafu, da se okupite u krugu porodice, da napravite pauzu, pomognete kolegama, da obradujte nekog bliskog lepim gestom, date kompliment, učinite dobro delo i budite ljubazniji nego inače.

Jer ljubaznost, taj divan oblik ljudskog ponašanja, nisu samo tople reči, već pre svega sposobnost da prihvatimo sva ona mišljenja koja su drugačija od naših.

Ljubaznost je besplatna, lako se prenosi, ako nekom uputimo kompliment, možemo da budemo sigurni da će nam se vratiti.

Danas je svetski dan ljubaznosti: Nije teško biti FIN-1

U Srbiji se ovaj dan ne obeležava posebnim akcijama ali to ne sprečava svakog pojedinca da najdražim osobama poklone cvet, učine neko dobro delo prema neznancima ili prijateljima pošalju čestitku mejlom. 

Zato nabacite osmeh na lice, udelite kompliment, pomozite, kupite poklon, ljubite se, zagrlite nekog, budite podrška, recite hvala, pošaljite poruku starim prijateljima…

Neka i ovogodišnji Svetski dan ljubaznosti protekne u lepim delima koje ćemo nastaviti da praktikujemo i ostalim danima!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar