Vest: Danas je Sveti Simeon Stolpnik. Čudotvorac koji se neprekidno molio stojeći na stubu

Danas je Sveti Simeon Stolpnik. Čudotvorac koji se neprekidno molio stojeći na stubu

Danas je Sveti Simeon Stolpnik. Čudotvorac koji se neprekidno molio stojeći na stubu

Danas Srpska pravoslavna crkva slavi početak nove crkvene godine i časti Svetog Simeona Stolpnika, poznatog čudotvorca koji je neprekidno molio stojeći na stubu.

Ovaj dan je takođe obeležen kao početak jesenje setve.

Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. Roditelji su mu bili seljaci, a u 18. godini je pobegao od kuće i zamonašio se. Tokom monaškog života sebe je stavljao u muke – postio je stalno, ponekad i po 40 dana bez prestanka.

Sveti Simeon Stolpnik odlučio se i na težak podvig – život na stubu (stolpu), po čemu je nazvan Stolpnik i tako je živeo. On je danonoćno stajao na stubu u neprestanoj molitvi i postu. Prvi stub na kome je stajao bio je nešto niži od tri metra, nakon čega su mu podgili na pet i po metara, pa na 10, i tako do 16 metara (36 lakata).

Sveti Simeon Stolpnik je pretrpeo mnogobrojne napade demona dok je bio na stubu pobedivši ih molitvom. Tako se stvorio svetitelj koji je mnoge iscelio svojim recima i molitvom. Oko njegovog stuba počeli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Sveti Simeon Stolpnik je svima pomogao, i odvraćao je ljude od jeresi.

Prema predanju, pored njegovog stuba došla je i jedna zmija, pa su se ljudi plašili da dođu. Zmija je mirno živela pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izlečio je, nakon čega je zahvalno otišla.

Ovaj svetac je preminuo u svojoj 103. godini u septembru 459. godine, a njegove mošti se čuvaju u crkvi u Antiohiji, Turska.

SPC danas obeležava i početak nove crkvene godine. U istoriji hrišćanstva, godinu treba početi u septembru u slavu Svetog cara Konstantina, rođenog u Nišu.

On je tada pobedio nad Maksencijem, neprijateljem Hristove vere, a toj pobedi sledovala je sloboda hrišćanske veroispovesti.

U narodu je verovanje da od danas počinje jesenja setva, pa se često praktikuje unošenje semena u crkvu radi osveštenja, kako bi godina bila blagoslovena.

Na današnji dan gleda se i kakav je mesec, ako je mlad - žito će dobro roditi, ali biće rodna i cela godina. Sveti Simeon Stolpnik veoma je poštovan među zemljoradnicima i ratarima.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar