Vest: Crni slez – savršen narodni lek

Crni slez – savršen narodni lek

Crni slez – savršen narodni lek

Što se same biljke tiče za lečenje se koriste lišće, cveće, kapsule sa semenom i korenje. Lišće brati u proleće, cvetove u kasno proleće. Kapsule sa semenom treba brati početkom leta a korenje kada je dovoljno veliko za vaše potrebe.

Crni slez u sebi sadrži vitamine A, B, C, E, inulin, vlakna, kalcijum, magnezijum, cink, selen i kalijum.  Ova biljka odlična je pri lečenju raznih vrsta upalnih procesa, posebno kod crevnog i urinarnog trakta i kod disajnih organa.

Crni slez – savršen narodni lek-0

Trudnicama i dojiljama preporučuje se čaj od lišća jer je bogat gvožđem i nizom drugih vitamina. Upotrebljava se u narodnoj medicini, gde se koriste cvetovi i listovi, obično osušeni. Najčešće se koriste za pripremu čaja. 

Načini upotrebe u narodnoj medicini

Čaj od crnog sleza efikasan je, pre svega kod upala sluznica raznih organa u unutrašnjosti organizma. Delotvoran je kod gastritisa, upala sluznica bešike, želudačno-crevnog kanala i usne šupljine, kao i kod čira na želucu i crevima. U ovom slučaju se od listova crnog sleza i ječma pravi čorba, i to tako što se ječam prvo skuva, pa prohladi a tek potom se dodaju listovi crnog sleza.

Veliki broj biljaka iz porodice slezova su jestive, i odlične su za sprečavanje iritacije ili osipa koju su izazvale biljke iz porodice ljutića. Kod nedostatka suzne tečnosti izvanredno su se pokazale kupke i obloge s mlakim čajem od crnog sleza.

TREBA PROČITATI:

Kreativni kuvari mogu da koriste listove crnog sleza umesto spanaća u mnogim jelima. Odlični su u supama, salatama i njokama. Cvet sleza odličan je kao grickalica, kada se ubaci u vrelo ulje na jednu sekundu.

Korenje sleza često se koristi u Kini i to za pravljenje odličnih supi, bujona i čorbi.

Crni slez – savršen narodni lek-1

Čorba se posebno preporučuje kod pluća punih sluzi, kod katara bronhija i kašlja, kao i kod promuklosti, ali i kada je reč o upali grla i krajnika ili o suvoći usta. Crni slez se koristi u lečenju izuzetno upornog i naizgled neizlečivog emfizema pluća koji često izaziva jako gušenje. Takođe se preporučuje stavljanje, obloga tokom cele noći, preko pluća i bronhija od poparenih i dobro ugrejanih listova i cvetova ove lekovite biljke.

Načini pripreme crnog sleza

  • Pripremanje čaja: Jednu punu malu kašiku sleza ostaviti u jednoj četvrtini vode da prenoći. Ujutru malo zagrejati i tako konzumirati.
  • Kupka za ruke i noge: Pregršt crnog sleza držati u pet litara hladne vode tokom noći. Sutradan ugrejati kupku do temperature koju ruke i noge mogu da podnesu i držati ih u kupki dvadeset minuta.
  • Obloge: Biljni ostaci (talog) od pripremanja čaja se malo ugreju u nešto vode i pomešaju sa ječmenim brašnom. Ovakav melem se stavlja na pamučnu tkaninu i još dok je topao.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar