Vest: Cena kupine NE OBEĆAVA! – Prvi plodovi već u hladnjačama, a ISPLATE NEMA!

Cena kupine NE OBEĆAVA! – Prvi plodovi već u hladnjačama, a ISPLATE NEMA!

Cena kupine NE OBEĆAVA! – Prvi plodovi već u hladnjačama, a ISPLATE NEMA!

Ovogodišnja sezona berbe kupine u valjevskim i osečanskim selima polako počinje, a prvi plodovi ovog voća već su završili u hladnjačama. Međutim, iako se govori o otkupnoj ceni od 120 i 200 dinara, ona još uvek nije formirana i nema isplate predatih plodova. Proizvodnjom kupine Slobodan Nedić iz sela Osečina bavi se preko tri i po decenije. Zbog loše otkupne cene pre dve godine iskrčio je oko 30 ari.

Slobodan trenutno ovo voće gaji na površini od 50 ari i očekuje da će ove sezone biti sedam tona ploda. Kaže da je primenio sve neophodne agrotehničke mere, zasad redovno zaliva jer nema padavina, ali cena kako navodi nije obećavajuća jer su kako tvrdi prve ponude hladnjačara 120 – 130 dinara za kilogram.

“Jedino, ovoj našoj državi zameram što nama seljacima neće da kaže kolika je cena maline, kupine i drugog voća na petogodišnjem nivou, onda mi da znamo da li ćemo da radimo, jer ovako stalno nas neko “zavrće“. Ove godine ja je neću brati ukoliko cena bude ispod 350 dinara, neka je nek propadne. Šta bi da je bilo grada i da je pobio sve“, razočarano priča ovaj voćar.

Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe “Valjevo“ kaže da su kupinjaci u solidnom stanju, međutim napinje da kupina sada ulazi u sušni period te će zbog toga plodovi na početku berbe biti sitniji. Kako navodi stanje je bolje u zasadima u selima oko Stava i prema Osečini gde je bilo padavina, dok u krajevima prema Brankovini i Goloj Glavi zemljišta su u velikom deficitu vlage, pošto padavina sigurno nije bilo nekih mesec dana, što će se odraziti na kvalitet ploda.

Cena kupine NE OBEĆAVA! – Prvi plodovi već u hladnjačama, a ISPLATE NEMA!-0

“Uvek se očekuje prinos od oko 20 tona po hektaru, ali će to ipak zavisiti od sortimenta, jer neke sorte poput “loh nesa“ i “tripl kraun“ bez vode ne mogu da iznesu toliki rod. Ukoliko budu malo ozbiljnije kiše može se očekivati dobar rod, u suprotnom ako bude deficit vlage teško da u proseku možemo preći 10 do 12 tona po hektaru. Što se tiče otkupne cene trenutno se govori o 200 dinara za kilogram. Da li će početi sa 180, 200 ili više to još niko ne zna. Proizvođači su počeli da predaju kupinu, ali se još čeka cena. Za nekih deset do petnaest dana će krenuti ozbiljniji otkup i iskristalisaće se cena“, smatra Stanojlović, savetodavac za voćarstvo.

Problemi u kupinarstvu traju duži niz godina, kaže Zoran Stojanović član Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije uz podsećanje da je otkupna cena kupine u periodu od nekih pet godina bila mizerna i kretala se od 25 do 40 dinara, što je kako kaže prouzrokovalo masovno krčenje zasada te je sa 6.000 hektara, koliko je do pre osam godina bilo pod kupinom u Srbiji, površina sada pala na svega 1.500 hektara.

Po njegovim rečima prošle godine otkupna cena je bila izvanredna, krenula je sa nekih 150 dinara a berba završena sa 300 dinara kilogram. I ove godine se kaže očekivalo da će na osnovu ponude i tražnje, ne samo kod nas nego i u Evropi i svetu, cena biti od 300 pa čak i 500 dinara.

“Otkupna cena za rane sorte kao što je “loh nes“ startovala je sa 120 dinara, ali nakon par dana izašla je na 180 i 200 dinara za zamrzavanje, dok je za konzum plaćana i 400 dinara. Međutim, taj takozvani “hladnjačarski lobi“ je uspeo da preko noći obori cenu sa 200 na 120 dinara. I mi proizvođači godinama vodimo bitku sa hladnjačarima da počnu da plaćaju realnu cenu naših proizvoda, međutim, ispada da su se ovog puta dogovorili da obore cenu. Nemoguće je da cena preko noći u svim hladnjačama bude 120 dinara i to nam samo govori o tom hladnjačarskom lobiju, njihovom udruživanju i stvaranju monopola na tržištu što se tiče otkupa kupine“, navodi Stojanović.

Cena kupine NE OBEĆAVA! – Prvi plodovi već u hladnjačama, a ISPLATE NEMA!-1

Naš sagovornik upozorava da zbog niske otkupne cene postoji velika mogućnost da mnogi kupinjaci ostanu neobrani, jer “ukoliko se ovako nastavi kupine više neće biti“.

“Hladnjačarske igre će dovesti do totalnog uništenja proizvodnje kupine, kao što su već dovele, zato što pet godina nisu hteli da plaćaju korektnu cenu koja bi bila isplativa i za proizvođača i za njih. Prošle godine srednja otkupna cena se kretala oko 220 – 230 dinara, a kilogram smrznute kupine se prodavao po 1.000 dinara. Tu su hladnjačari najviše zaradili i sada ponovo pokušavaju da obore cenu kako bi imali veću zaradu, kako bi im bila niža izvozna cena ali da njihova zarada uvek ostaje. Oni jedini ne gube u celom lancu, svi ostali su na gubitku“, ističe Zoran Stojanović iz Asocijacije malinara Srbije.

Osim cene kupinari će ove godine imati više nego inače problema i sa insektima. Stručnjaci za voćarstvo i zaštitu bilja upozaravaju na veliku pojavu cikada u kupinjacima, insektima čija ženka polaže jaja u sam korenov vrat biljke,a na mestu gde se razvije larva stablo se prelomi sa sve rodom.

“Mislim da će se proizvođači sa ovim insektima teško izboriti, jer je u berbi zabranjeno korišćenje hemijskih preparata, i po trenutnom stanju u zasadima bojim se da će ovaj insekt napraviti veliku štetu“, kaže Srđan Stanojlović, savetovac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Izvor: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar