Vest: Aleksandra Čamagić u poseti Osečini

Aleksandra Čamagić u poseti Osečini

Aleksandra Čamagić u poseti Osečini

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Aleksandra Čamagić, boravila je u radnoj poseti opštini Osečina. Tema razgovora pomoćnice ministra Aleksandre Čamagić i predsednika Opštine Osečina Nikole Tomića bila je pronalazak sistemskih rešenja kako pomoći mladim porodicama, ali i o merama povećanja nataliteta i zadržavanju mladih u malim sredinama.

„Pričali smo o mnogo problema koji postoje na teritoriji naše opštine. Osečina je opština koja ima oko 12.500 stanovnika po poslednjem popisu iz 2011. godine. Ono što se dešava poslednje 3-4 godine, to je drastičan odlazak mladih ljudi sa teritorije naše opštine. Mi moramo naći način da to u budućnosti zaustavimo, da sprečimo da se to više ne dešava. Jedna od ideja je da se mladim ljudima koji su ostali da žive na selu da mnogo podsticaja, a mi to činimo kao lokalna samouprava iz našeg budžeta, a zatim tim mladim ljudima omogućiti da do svojih kuća mogu da dođu asfaltnim putevima. Došao je trenutak, posle 3-4 decenije, da se na teritoriji naše opštine otvori proizvodni pogon nečega. Bilo čega... Jednostavno, da zaposlimo mlade ljude i da im omogućimo da imaju egzistenciju, da imaju svoje zarade, da ostanu da žive i da rade ovde. Istakao sam mere kojima opština Osečina pomaže porodice sa decom kao što je novčana pomoć porodiljama, kupovina udžbenika za prvi razred osnovne škole i prvi razred srednje za učenike koji školovanje nastave u OVC “Braća Nedić” u Osečini, kao i novčana pomoć porodicama za novorođenu decu i nabavka autosedišta za bebe. Populaciona politika koju vodi naš predsednik Aleksandar Vučić stub je razvoja naše društvene zajednice“, izjavio je Nikola Tomić.

Prema rečima pomoćnice Čamagić, zadatak ministarstva je da nakon ovih obilazaka lokalnih samouprava donesu set mera i isplaniraju projekte kojima će doprineti poboljšanju demografske strukture u lokalnim samoupravama.

„Briga o porodici jeste jedna široka stvar. Sve je briga o porodici i tim trudom i težnjom da se dovede novi investitor brinete o porodici, trudite se da porodica tu ostane i ima bolje uslove. Ja sam sigurna da će predsednik i njegov tim uspeti u toj nameri. Pričali smo o tome da putevi jesu ključ i sve ono što Opština radi vodi ka tome da Osečina postane još bolji ambijent za zasnivanje mlade i zdrave porodice. Ono što još ohrabruje i što je za svaku pohvalu jeste da je lokalna vlast jako aktivna, učestvuje u puno velikih projekata. Već godinu dana ovde imamo toplanu na biomasu, vrtić je rekonstruisan uz pomoć kolega iz Vlade. Osečina će sada dobiti i gradsko igralište, koje će koristiti svi mališani, ali predsednik isto tako misli i na decu koja ne žive u samom centru opštine. Jako je važno što predsednik i njegov tim sagledavaju sve te aspekte i čine sve da porodica ovde ima bolje uslove“, rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je na kraju zaključila da će ministarstvo izaći sa dokumentom koji će sadržati novi set mera, odnosno tim dokumentom biće predviđeno šta će se dalje raditi na polju brige o porodici.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(Osečina.info)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar