Vest: 17. Sajam šljiva u Osečini

17. Sajam šljiva u Osečini

17. Sajam šljiva u Osečini

Ove godine za 17. Sajam šljiva u Osečini posetioce očekuje bogat i raznovrstan program.

Sajamski dani počinju 23. avgusta, predstavljanjem knjige “Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Peckoj”, dr Jelene Glušac, koje će se održati u 19.00 h u Parohijskom domu u Osečini.

U četvrtak 25. avgusta u 19.00 h predviđeno je otvaranje izložbe “Košuljica izvezena, košulje kroz istoriju”, a nakon toga u 20.00 h potpaljivanje sušare i nastup Kulturno umetničkih društava iz opštine Osečina.

Muzički deo Sajma počinje u četvrtak u 20.30h na betonskom igralištu Sportskog centra Osečina, koncertom narodne muzike koju izvodi Žoja Simić sa kolegama iz Osečine.

Za sve dana Sajma u hali Sportskog centra biće izloženi najbolji proizvodi od šljiva lokalnih poljoprivrednika -rakija, dzem, pekmez, slatko od šljiva, šljivani kolači, karaban i mnogi drugi specijaliteti kao i štandovi privrednih proizvođača.

Tu su i izložba mehanizacije, sadnog materijala, kuvanje pekmeza, sušenje šljive, pečenje i degustacija rakije, izložba Zlatne ruke, Trg starih zanata ispred Narodne biblioteke Osečina i drugo.

U petak, 26.08.2022. god. u 11 h biće održano predavanje “Proizvodnja rakije šljivovice, nematerijalno kulturno nasleđe kao komponenta privlačnosti u procesu brendiranja destinacije kroz formiranje “Puta rakije”, predavač Nenad Ikonić, doktorand turuzma, zatim “IPARD programi u funkciji razvoja ruralnog turizma opštine Osečina”, predavač prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerzitet Kragujevac i “Mikrobiološki preparati u proizvodnji šljive”, predavač dr Gorica Cvijanović, u motelu Sportskog centra Osečina.

Svečano otvaranje Sajma je u 13h, nakon toga u 17.30h počinje veče za decu-Dečiji karneval i za kraj prvog dana Sajma koncert Ane Bekute u 21.00 h na malom terenu Sportskog centra Osečina.

U subotu, 26. 08.2022. godine u OVC Osečina u 10 h održaće se šahovski turnir na kojem se očekuje veći broj učesnika u odnosu na prošlogodišnji turnir.

Na platou ispred Narodne biblioteke Osečina u 11.00 h predviđeno je takmičenje zdravičara a u 16.00 h dodela nagrada posetiocima “Zlatnih ruku” u okviru nagradne igre “Poželi-ostvari”.

U 18.00 h Svečani defile, polazak od kružnog toka do Sportskog centra Osečina na kome će biti upriličen nastup kulturno umetničkih društava i orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova.

U 21.00h na terenu Sportskog centra Osečina publici će se predstaviti rok zvezda Isak Šabanović.

U nedelju, 27.08.2022., u 10.00 h održaće se diskusija o otkupu i plasmanu meda o čemu će govoriti direktor pogona “Naš med”, Nenad Protić. Nakon toga u 11.00h stručno predavanje “Uzgoj visokokvalitetnih matica uz korišćenje “jenter i nikot” aparata”, predavač Veroljub Umeljić.

Zatvaranje Sajma je u 15.00 h uz dodelu nagrada najboljim proizvođačima rakije i proizvoda od šljive, naragrade za najlepše štandove, ručne radove, jela i šljivike.

 

Izvor: Podgorac.info



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar