Vest: Zbog niskog prinosa očekujte poskupljenje 100%

Zbog niskog prinosa očekujte poskupljenje 100%

Zbog niskog prinosa očekujte poskupljenje 100%

U Srbiji će ove godine prinos bagremovog, lipovog i livadskog meda biti za 70 do 75 odsto manji od prosečnog. Neki pčelari ga uopšte ni neće imati zbog klimatskih promena, čestih kiša i hladnih noći u vreme cvetanja biljki, jer tada pčele ne mogu da skupljaju nektar. Zbog svega navedenog med je poskupeo više od 100 odsto, sa šest-sedam evra na više od 15 evra za kilogram, piše Beta.

Zbog niskog prinosa očekujte poskupljenje 100%-0

Najtraženijih vrsta meda dakle neće biti dovoljno na tržištu, osim suncokretovog čiji prinos ove godine nije smanjen ali ga potrošači nerado kupuju, iako je podjednako kvalitetan kao i bagremov.

Međutim i ono što naši pčelari uspeju da proizvodu u velikoj meri će se prodavati na inostranom tržištu, uglavnom u EU koja je najveći potrošač, a, kako kažu pčelari, i kineski trgovci su iskazivali interesovanje da ga uvoze u Kinu.

Srbija je inače prošle godine ostvarila do sada najveći devizni priliv od izvoza meda, od 15,1 milion dolara, prodajom 2.701 tone meda.

Nestašice pogoduju falsifikatorima

Ove godine u našoj zemlji je uhapšen i prvi falsifikator meda, a prijavljeno je više desetina sumnjivih proizvođača koji su brojni naročito u vreme nestašice tog proizvoda. Procenjuje se da su, osim što su potrošačima ponudili nekvalitetan proizvod, oni i utajili porez u iznosu od oko 500.000 evra.

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici ! 

(Biznis&finansije ; Beta)

Foto: Pinterest



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar