Vest: Za Verin prvi korak

Za Verin prvi korak

Za Verin prvi korak

Vera je rođena 25.10.2015. godine, prevremeno u 24 gestacijskoj  nedelji trudnoće sa težinom od samo 700 gr.

Odmah po rođenju prebačena je iz porodilišta u Valjevu na Institut za neonatologiju u Beogradu gde je provela pet meseci. Verina borba za život počela je zbog krvarenja na mozgu, I i II a zatim IV stepena, sa posledicom otežanog disanja potpomognutom mehaničkom ventilacijom u trajanju od tri nedelje. Krvarenje je izazvalo teško oštećenje mozga, hidrocefalusa i ugradnje VP šanta, ostećenja vida - retinopatije. Postavljena joj je dijagnoza cerebralne paralize i epilepsije praćena redovnom neurološkom terapijom.

Nakon pet meseci provedenih na Institutu za neonatologiju Vera počinje sa rehabilitacijom i intenzivnim vežbama, prvo na Institutu za majku dete, šest meseci, a zatim zbog celokupne situacije i potrebe da pored fizikalne terapije ima i obezbeđen adekvatan tretman, od strane logopeda, defektologa i psihologa zbog usporenog psihomotornog razvoja, prelazi na lečenje u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Sokobanjska, gde se i danas leči.

Pored cerebralne paralize i hidrocefalusa njeno stanje prate i drugi zdrastveni problemi. Prima redovnu neurološku terapiju zbog epileptičnih  napada koji su posledica krvarenja na mozgu IV stepena. Slabije vidi na desnom oku zbog retinopatije i nosi naočare.

Pored svih problema sa kojima se suočava Vera je vesela i pametna devojčica, ali ne može da se iskaže u potpunosti, govori samo par reči pa su joj potrebni intenzivni logopedski tretmani. Vera samostalno sedi, ne puzi zbog hipertonusa cele desne strane, i uz pridržavanje se oslanja na noge.

Da bi prohodala i progovorila potrebna su joj ortopedska pomagala, fizikalne terapije, operacije tetiva po Ulzbatu – fibrotomija, neurorehabilitacija robotikom u inostranstvu, lečenje u banjskim uslovima, logopedski tretmani, sredstva za specijalističke preglede operacije i rehabilitacije u zemlji i inostranstvu kao i za putne troškove i smeštaj.

Svih ovih godina troškove lečenja  snosili su roditelji. Za dalje smo potrebni svi mi da pomognemo kako bi Vera napredovala, stoga će se u petak, 17. septembra, održati humanitarni bazar za Veru na trgu u Ljigu, sa početkom od 8 do 18 časova. 


Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar