Vest: Za "bombone od svinje" treba izdvojiti i do 2.000 dinara

Za "bombone od svinje" treba izdvojiti i do 2.000 dinara

Za

Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje stranaca

Prethodnih meseci sve je poskupelo, a visoko na listi namirnica s novim, paprenim cenama je svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove „bombone od svinje“ polako postaju luksuz na trpezama.

Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra, debela svinja. Mora biti puna masti, koja se kasnije cedi i prži.

Može se reći da postoji tri vrste čvaraka – onaj seljački, krupan, pun masti, pa duvan čvarci, koji su skroz suvi, ali i onaj srednji, ne tako mastan kao seljački.

Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer čvarci mogu postati bezukusni, kao pesak da jedete. Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, potrebni su samo lagana vatra i višečasovno mešanje, dok ruke ne zabole, kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj.

Izvor: Biznis i finansije Foto: PixabayPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar