Vest: Vrlo aktivni ravnogorci: Podeljeni paketići i potpisan sporazum

Vrlo aktivni ravnogorci: Podeljeni paketići i potpisan sporazum

Vrlo aktivni ravnogorci: Podeljeni paketići i potpisan sporazum

Tradicionalna akcija podele božićnih paketića deci u organizaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovca realizovana je u nedelju 9. januara. Akcija je realizovana u postorijama pokreta a podeljeno je oko 40 paketića. 

  

Svečanu prazničnu atmosferu ravnogorci su iskoristili i za ugovaranje budućih akcija. Naime u prostorijama u Lajkovcu potpisan je sporazum inicijalnog odbora za podizanje spomenika vojvodi Vojislavu Voji Tankosiću. Sporazum su potpisali Nenad Milošević ispred Ravnogorskog pokreta Lajkovac i Miroljub marić ispred udruženja "Voja Tankosić" iz Valjeva.  Učešće u projektu prebalo bi da se uskoro priključe još dva udruženja. 

Vrlo aktivni ravnogorci: Podeljeni paketići i potpisan sporazum-2

Planirano je da se otvori namenski račun gde će svi zainteresovani moći da novčanim prilozima doprinesu izradi spomenika. Još nije određena tačna lokacija za postavljanje spomenika ali su opciji neke lokacije na Ub-u ili u rodnom mestu vojvode - Rukladi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:
   -    Dr Dević održao istorijsko veče
   -    Održano književno veče


Vojislav Voja Tankosić bio je major srpske vojske i komitski vojvoda (Ruklada, 28. IX 1880. – Trstenik, 2. XI 1915.).

Već u maju 1903. godine jedan je od najaktivnijih u obaranju poslednjeg Obrenovića sa srpskog prestola i dovođenju Petra I Karađorđevića za kralja Srbije.Tankosić je važio za jednog od najodvažnijih četničkih vojvoda i za dobrog strelca.

Bio je član „Mlade Bosne” i centralne vrhovne uprave organizacije  Ujedinjenje ili smrt (popularno zvane „Crna ruka”). U balkanskim ratovima, sa svojom četom učestvovao je u skoro svim značajnijim borbama. Po okončanju balkanskih ratova postaje najmlađi major u Srbiji i dobija drugi orden Karađorđeve zvezde.

Za vreme povlačenja srpske vojske 1915. kao komandant bataljona smrtno je ranjen. Od posledica ranjavanja, umro je 1915. u svojoj 35. godini života u Tresteniku.U nedelju 8. oktobra 1922. godine iz Trstenika preneti su njegovi posmrtni ostaci i pokopani na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar