Vest: Voćka koja vraća uloženo već posle 2 godine roda?

Voćka koja vraća uloženo već posle 2 godine roda?

Voćka koja vraća uloženo već posle 2 godine roda?

Kajsija počinje da rađa nakon 3 do 4 godine, a za 2 godine može isplatiti uloženo. Otporna je na bolesti i štetočine mnogo više nego neko drugo voće pa je održavanje dosta jeftinije. Šta kajsija traži da bi vas nagradila svojim sočnim plodovima?

Ukoliko želite da posadite kajsije u svom dvorištu ili da zasnujete zasad neophodno je da se dobro informišete o zahtevima ovog voća i procenite da li možete da im obezbedite uslove kako bi vam biljke donele kvalitetne plodove i pun rod. Mi smo izdvojili osnovne stvari koje je potrebno da znate pre nego što se odlučite da ih zasadite.

Odabir sorte

Prvi i najbitniji korak je odabir sorte. Ukoliko planirate voćnjak, rodnost je jedna od najvažnijih stvari pri izboru sorte. Takođe, treba znati da je većina sorti kajsije samooplodna. Da li ćete odabrati novije sorte koje imaju veće plodove ili domaću staru sotru koja ima sitnije ali ukusnije plodove i koja je dosta otpornija naše vremenske uslove – na vama je da odlučite. Važno je da odaberete kvalitetne, sertifikovane sadnice od proverenog rasadnika.

Voćka koja vraća uloženo već posle 2 godine?-0

Kajsija voli dobro drenirano zemljište, rastresito, da koren može lepo da se razvija. Najviše joj odgovara slabo alkalno zemljište i umereno vlažno. Najbolje se uzgaja na mestima gde je zakloljena od hladnih vetrova jer je na njih jako osetljiva.

Ako je sadite u dvorištu najbolje da joj nađete poziciju da bude zaklonjena zidom ili nekom drugim većim drvetom sa severa, a da bude otvorena prema jugu. Kajsija traži dosta sunca koje joj pomaže da se zaštiti od bolesti i da razvije plod visokog kvaliteta.

Kada i kako se sadi kajsija

Kajsija se može posaditi iz semena, a možete uzeti i sadnice. Sadnice treba posaditi u jesen kako bi se što bolje ukorenile. Ukoliko formirate zasad, u zavisnosti od sorte, razmak sadnje je od 4,5×5,5 m do 5,5x7m.

Zasad kajsije je potrebno dosta unapred isplanirati. Stručnjaci preporučuju da se voćnjak isplanira u tri faze: dok se jedan deo krči, drugi da je u fazi podizanja, a treći već da intezivno rađa. Na taj način se izbegavaju godine bez prihoda.

Voćka koja vraća uloženo već posle 2 godine?-1

Kajsija se sadi tako što se pripremi velika rupa u koju se doda dosta trulih organskih materija. Bolje je da rupa bude široka nego previše duboka.

Nakon što se sadnica smesti u zemlju potrebno je da se koren prekrije jednim slojem zemlje, zatim da se sipa stajsko i mineralno NPK đubrivo, opet prekrije zemljom, pa malčem. Na kraju je potrebno dobro zaliti sa vodom.

Preporuka je da se mlado stablo zaokruži žicom ili stavi zaštitna cev kako bi se kajsija zaštitila od štetočina. Mlada stabla su često izložena velikom riziku od oštećenja insekata koji se uvuku u stablo.

Održavanje kajsije: zalivanje, đubrenje, orezivanje

Potrebno je redovno uklanjati korov i prihraniti je sa đubrivom u rano proleće. U zavisnosti od sorte, koriste se različite vrste đubriva poput KAN-a ili NPK. Koje đubrivo da koristite i u kojoj količini zavisi od starosti sadnice i od sorte, a najbolje je da se posavetujete sa rasadnikom od koga ste uzeli sadnice ili sa savetodavnom službom iz svog kraja.

Kajsija je prilično otporna na suše. Da biste obezbedili dovoljno vlage, zemlju možete da prekrijete prirodnim malčem jer će pomoći da se vlaga u zemlji zadrži, a neće dati korovima da rastu. Kajsija ne voli previše vode, pa će višak vlage u zemljištu nepovoljno uticati na nju.

Voćka koja vraća uloženo već posle 2 godine?-2

Pored kajsije možete posaditi neko začinsko bilje poput bosiljka jer se on dosta slaže sa njom. Ukoliko je u pitanju voćnjak, koridor zasađen sa detelinom i mahunarkama doprineće plodnosti tla, a privući će i oprašivače.

Kajsije je potrebno redovno orezivati kako bi se obezbedila dobra provetrenost krošnje. Može se orezivati u obliku piramide ili vaze. Nerodne grane se uklanjaju, a gornje grane uvek treba da budu kraće od donjih.

Prinos i berba

Kajsija je uglavnom otporna na hladno vreme. Međutim, ona cveta najranije u odnosu na drugo voće i rani prolećni mrazevi mogu dosta da joj naštete i ako su temperature niže od optimalnih 7 stepeni. Ukoliko izmrznu cvetovi ili tek zametnuti plodovi neće dati tako dobar prinos, a može se desiti da te godine ne rodi uopšte. Zbog toga se kaže da kajsiju odlikuje neredovna rodnost, odnosno da postoje varijacije prinosa po godinama.

Punu rodnost kajsija dostiže u 5. godini, a sazreva u junu i julu. Berba se obavlja po suvom i toplom vremenu, kada su plodovi potpuno zreli i lako se mogu skinuti sa peteljki. Prosečan prinos po drvetu je oko 35-60 kg ploda.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar