Vest: Vladika Isihije služio liturgiju povodom slave Lajkovca

Vladika Isihije služio liturgiju povodom slave Lajkovca

Vladika Isihije služio liturgiju povodom slave Lajkovca

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Lajkovca Ognjene Marije služio je vladika valjevski Isihije, uz sasluženje brojnog sveštenstva. Poruka episkopa Isihija na slavi opštine Lajkovac je: „Da primimo vatrenost Svete Marine i da nepokolebivo svedočimo Hrista.“

Prvi put otkako je postao valjevski arhijerej, episkop Isihije je na dan Ognjene Marije služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu svetog velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu i tako uveličao gradsku slavu. Sasluživali su arhimandrit Dositej, iguman manastira Ćelije kod Lajkovca; protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog; protojerej Nebojša Milivojević, arhijerejski namesnik tamnavski; protojerej-stavrofor Tomislav Cvetinović, starešina crkve i đakon Momčilo Dimitrijević iz Valjeva.

Posle liturgije je prerezan slavski kolač, a zatim je upriličen kulturno-umetnički program. Nastupili su hor „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina i Folklorni ansambl lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim”.

Pored velikog broja vernika prisustvovali su i gradski čelnici predvođeni predsednikom opštine Andrijom Živkovićem.

Episkop Isihije je po rezanju slavskog kolača čestitao Lajkovčanima slavu, poželevši im svako dobro i podsetivši još jednom na veličinu svetiteljke koja je njihova zaštitnica. Vladika Isihije je u prazničnoj besedi podsetio na mučenički podvig Svete Marije koja je živela u trećem veku, u vreme najstrašnijeg gonjenja hrišćana.

Od vremena kada je prvi voz, tada popularni „ćira“ prvi put prošao lajkovačkom prugom, železničari u Lajkovcu su počeli da slave Svetu velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju kao svoju slavu. Vremenom je njihova slava prerasla u gradsku, pa se Sveta Marina slavi, kako molitveno i liturgijski, tako i u okviru manifestacije „Dani Lajkovca“ koja okupi najveći broj Lajkovčana na jednom mestu, a i brojne posetioce iz susednih opština.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!


(Izvor: Opština Lajkovac)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar