Vest: Velika uskršnja akcija čišćenja Kolubare

Velika uskršnja akcija čišćenja Kolubare

Velika uskršnja akcija čišćenja Kolubare

U četvrtak 21. aprila s početkom u 16 časova biće organizovana velika akcija čišćenja reke Kolubare kod Jolića vodenice, na omiljenom izletištu Lajkovčana između plavog i gvozdenog mosta. Na ovom potezu nalazi se i izletničko mikro eko-etno naselje sa 150 vajata i sojenica, igralište za odbojku na pesku, teretana, prostorije Ribolovačkog kluba, plaže i drugi sadržaji.

Pod pokroviteljstvom Opštine Lajkovac, organizator je Javno preduzeće „Gradska čistoća“ Lajkovac u saradnji sa Ekološkim udruženjem reke Kolubare, Rafting klubom „M.R.I“, PSD „Ćira“ i društveno odgovornim firmama Iva Agrar, Borverk, Banka Inteza, MikroE, 3MD, Konkav-Konveks, Kupatila Nantes i RR autoplac Lajkovac.

Planirano je čišćenje obe strane nasipa od papira, limenki, kesa, plastične ambalaže i drugog smeća, uklanjanje divljih deponija, košenje, orezivanje granja i vađenje oborenih stabala iz reke čamcima, uređivanje pristupnih puteva i staza itd. U okviru akcije korisnici kućica u naselju moći će da se oslobode kabastog otpada, poput starog nameštaja, koji je potrebno da iznesu napolje, a radnici „Gradske čistoće“ će ih utovariti u kamione.

Organizatori akcije pozivaju sve sugrađane, ljubitelje reke i zdrave životne sredine, da im se pridruže. Za sve učesnike biće obezbeđene majice, rukavice i kese. Preduzeća će, osim svojih ljudi, obezbediti mehanizaciju, opremu i alat.

Osim konkretnog čišćenja i uređenja priobalja, cilj akcije je podizanje svesti svih ljudi koji uživaju pored Kolubare da iza sebe ostave čistiju reku nego što je bila kada su došli. Na inicijativu „Gradske čistoće“, akcija je prvi put održana prošle godine sa tendencijom da postane tradicionalna, ali i da preraste u trajnu ekološku akciju staranja o Kolubari.

Dugoročnim ciljevima planirano je da se posade nova stabla, postave kontejneri za pet ambalažu i kante za otpad, revitalizuje sportska infrastruktura, zamene tuševi na plaži kod Jolića vodenice, zamene oštećene klupe i drvene pečurke i postave novi sadržaji za ugodniji boravak u prirodi.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar