Vest: Valjevski gimnazijalci na pokloničkom putovanju

Valjevski gimnazijalci na pokloničkom putovanju

Valjevski gimnazijalci na pokloničkom putovanju

Učenici Valjevske gimnazije, njih sto desetoro, predvođeni veroučiteljem đakonom Draganom Stanojevićem i profesorima muzičkog obrazovanja Markom Tomićem i Vladimirom Jankovićem, išli su na pokloničko putovanje u manastir Ostrog i druge svetinje Srpske Pravoslavne Crkve od 29. juna do 01. jula 2022. godine.

Valjevski gimnazijalci na pokloničkom putovanju u manastiru Ostrog-0

Prvo su se poklonili moštima Svetog Simeona Dajbapskog u manastiru Dajbabe, jedinstvenom po svom freskopisu, ali i po tome što je sakriven u pećinama. Zatim su se učenici i profesori uputili u manastir Reževići, u blizini Petrovca, svetinji koju je podigao prvi srpski kralj – Stefan Prvovenčani.

Putovanje su nastavili Jadranskom magistralom do Budve, kojom su se prošetali i gde su se kupali. Krenuli su put Cetinja, pa zatim su stigli u manastir Ostrog, gde su strpljivo čekali u redu da se poklone najvoljenijem srpskom svetitelju. Mnogi đaci su od Donjeg do Gornjeg manastira pešačili bosi, ne bi li tako iskazali ljubav i poštovanje prema ostroškom čudotvorcu, moleći ga za zdravlje, sreću i napredak u životu. Spavali su napolju, ispred Gornjeg manastira, što je za njih bio poseban doživljaj, s obzirom  na to da je većina njih prvi put pohodila ostroškog čudotvorca.

Valjevski gimnazijalci na pokloničkom putovanju u manastiru Ostrog-1

Sutradan, u petak 1. jula, svi su molitveno učestvovali na Svetoj Liturgiji na kojoj je sasluživao i đakon Dragan Stanojević. Mnogi su se i pričestili, pripremljeni  postom i molitvom. Neopisiva radost i lepota ovog putovanja bila je u krštenju učenika Ivana Medenice u crkvi Svetog mučenika Stanka, koja se nalazi iznad Donjeg manastira. U najvažnijem događaju u njegovom životu učestvovali su svi poklonici, radujući se gotovo jednako kao on. 

Nakon manastira Ostrog, učenici i profesori su obišli jednu od najmonumentalnijih i najlepših bogomolja SPC – Hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, gde su celivali grob blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija. Na putu ka Srbiji, posetili su manastir Moraču, takođe nemanjićku zadužbinu, a u blizini Prijepolja i manastir Mileševu, gde se nalazi kivot Svetog Save, sedište istoimene Eparhije. Sa ovog pokloničkog putovanja poneli su najlepše utiske.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar