Vest: Uspešno održano donatorsko veče za freskopis Hrama Vaskrsenja Hristovog

Uspešno održano donatorsko veče za freskopis Hrama Vaskrsenja Hristovog

Uspešno održano donatorsko veče za freskopis Hrama Vaskrsenja Hristovog

Monodramom „Knjiga o Milutinu“ istaknuti dramski umetnik Valjevac Nenad Jezdić oduševio je brojne zavičajce, koji su došli u Centar za kulturu da budu deo donatorske večeri za oslikavanje Hrama  Vaskrsenja Hristovog, koje su priredili Eparhija valjevska, Hram Vaskrsenja Hristovog i Omni centar.

„Kako ne smemo da izgubimo rat, a smemo da izgubimo narod?“, jedno je od suštinskih pitanja koja uz uzdah nemoći postavlja Milutin, šumadijski seljak, o kome pripoveda književnik Danko Popović u svom čuvenom istoimenom romanu, objavljenom sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Potresnu pripovest o gubicima muškog stanovništva, pustošenju ognjišta i stradanju nejači, te dilemama koje ophrvavaju „malog čoveka“ o sudbini njegovog naroda u imperijalističkim prekrajanjima geografskih prostora, dočarao je poznati i priznati dramski umetnik Nenad Jezdić, prinevši svoje umeće na dar sabornom hramu u rodnom Valjevu. Umetnost i želja da Hram Vaskrsenja Hristovog uskoro ukrase likovi svetitelja i prizori iz starozavetne i novozavetne istorije sabrali su brojne Valjevce u Centru za kulturu, mestu gde je pre trideset godina predstavljen projekat katedralne bogomolje Valjevske eparhije, autora Ljubice Bošnjak, arhitekte iz Beograda. Od tada naovamo, zahvaljujući institucijama i pojedincima, hram je sagrađen i bogosluženja u njemu traju bezmalo dve decenije, podsetila je u uvodnoj reči voditeljka Marija Kilibarda, poznato televizijsko lice iz Beograda.

Uspešno održano donatorsko veče za freskopis Hrama Vaskrsenja Hristovog-0

Hram Vaskrsenja Hristovog, podignut je na mestu gde se Gradac uliva u Kolubaru, gde vode sabiraju svoje snage i nadahnuće svima nama  je da se večeras saberemo oko njegovog ulepšavanja, rekao je u svom obraćanju Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije. 

Mi smo ovde da prinesemo svoju ljubav i svoje darove kako bi pod njegovim svodovima uskoro zasijali likovi Božjih ugodnika, kojima prinosimo molitve i slavimo kao krsna imena, i starozavetni i novozavetni događaji, koji su promenili dotadašnje istorijske tokove. Kada gradimo hram, gradimo sebe. U vremenu večnost, ugrađeni svojim darom u njegove zidove, koji će od bura budućih vremena čuvati one koji ostanu iza nas- istakao je Vladika Isihije. Podsetivši na viševekovnu tradiciju zadužbinarstva u srpskom narodu, od vremena svetorodne dinastije Nemanjića do današnjih dana, kao i na pregalaštvo prvog arhipastira obnovljene Valjevske eparhije blažene uspomene Vladike Milutina, za čijeg je stolovanja saborni hram izgrađen, Vladika Isihije je zablagodario svima koji danas pomažu ovo bogougodno delo. 

Uspešno održano donatorsko veče za freskopis Hrama Vaskrsenja Hristovog-1

U ime Omni centra, zahvalnost je izrazio direktor Aleksandar Njegovan, izrazivši nadu da će ova akcija označiti početak mnoštva drugih dobrih dela i biti jedna u nizu onih kojima ćemo dati deo onoga što imamo danas, kako bismo zahvalili onima koji su živeli pre nas i istovremeno pokazali svojoj deci da je put zadužbinarstva jedan od puteva ljubavi prema Bogu i ljudima.

Od 2019. godine Grad Valjevo dao je dragocen doprinos izgradnji hrama, jednog od simbola Valjeva i ovog kraja, prema rečima Prepodobnog Oca Justina, duhovnog centra Srbije.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar