Vest: Uroš Begović iz Ljiga: Najbolji srpski rezervni oficir

Uroš Begović iz Ljiga: Najbolji srpski rezervni oficir

Uroš Begović iz Ljiga: Najbolji srpski rezervni oficir

Na promociji generacije rezervnih vojnih oficira “Septembar 2021” održanoj na Vojnoj akademiji u Beogradu za najuspešnijeg je proglašen Uroš Begović iz Ljiga. On je sa prosečnom ocenom 9,73 na kraju usavršavanja završio kao prvi u rangu. Njemu je, kao najboljem među najboljima, pripala čast da se u ime svojih kolega proizvedenih u čin potporučnika obrati na svečanoj promociji.

Govor Uroša Begovića prenosimo u celosti:

“Gospodine ministre, gospodo generali, oficiri, podoficiri i kadeti, draga rodbino i prijatelji, pripala mi je čast da vas u ime klase slušalaca za rezervne oficire generacije septembar 2021., pozdravim i da vam se zahvalim što ste vašim prisustvom uveličali, ovaj, za nas izuzetno važan dan.

Premda je vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire namenjeno odveć zrelim akademskim građanima, moram priznati da danas krunišemo 6 meseci najintezivnijeg vaspitno-obrazovnog iskustva naših života. Dojučerašnjih 77 stranaca, a danas iskrenih prijatelja, vođenih ljubavlju prema otadžbini, odvažilo se da krene putem slavnih predaka i usavrši najsvetlije ljudske vrednosti – časnost i čovečnost.

Na tom putu, osobenosti civilnog života poput socijalnog porekla i materijalnog statusa, nisu imale uticaja na to ko smo, kako živimo i kako nas drugi vide. Oslobođeni perifernosti i uronjeni u težinu i specifičnosti vojničog života, otkrili smo koliko se snage krije u nama samima, i da je ta snaga raskošnija u sadejstvu sa drugima. Duboko verujem da je ova, u današnje vreme jako retka spoznaja, ono najvrednije što nosimo odavde.

Iako je put na koji smo se odlučili bio veoma težak, pokazali smo da se ipak može naći. I zaista, mora biti teško ono što se tako retko nalazi. Jer kako bi moglo biti da ih gotovo svi zanemaruju – kad bi časnost i čovečnost bile pri ruci, i kad bi, bez mnogo truda, mogle da se nađu. Ali sve uzvišeno, isto je tako teško, kao što je i retko.

Uroš Begović iz Ljiga: Najbolji srpski rezervni oficir-0

Zahvalni smo našim pretpostavljenima na čvrstom vođstvu i nesebičnom zalaganju tokom izazova sa kojima smo se suočavali. Ne postoji bolji orijentir tokom fizički teških i psihički zamornih poduhvata koji vojni rok pred pojedinca stavlja od starešina koje otelotvoruju vrednosti kojima se svi divimo.

Našim bližnjima, porodici i prijateljima, zahvalni smo za strpljenje, podršku i razumevanje tokom ovih, za njih posebno dugih, 6 meseci razdvojenosti. Nesumnjivo je da vam se vraćamo kao zreliji, snažniji i bolji ljudi.

Naposletku, zahvalni smo i našoj dragoj otadžbini srbiji. Srbiji kao ideji, srbiji kao nadi. Srbiji kao slobodi samoj, u svoj njenoj lepoti i neukroćenom raskošu. Mi smo tvoje trube pobede, i vali tvog ognjenog mora i sunčanih reka. Mi smo dobra majko, oni zakleti da daju, svagda kaplju krvi za kap tvoga mleka.

Živela vojska Srbije! Živela Srbija!”



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar