Vest: Tri decenije od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Tri decenije od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Tri decenije od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Navršilo se 30 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol otpora i patriotizma.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem, 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.


Tužni jubilej ove godine je protekao bez velikog skupa, zbog epidemioloških mera, ali herojstvo Stojadina Mirkovića nisu zaboravili predstavnici grada Valjeva i valjevske Kasarne.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz vojničke počasti, cveće je na bistu Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama, položila delegacija na čelu sa komandantom Garnizona u Valjevu pukovnikom Sašom Stojiljkovićem.

U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Nenad Patijarević.

 

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Nevenkom Vasić čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika, koji je prozvan „Sinđelićem podno Povlena“.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je juče razgovarao sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića.

U nedelju je Udruženje „Srbski svetionik“ organizovala spomen marš od Valjeva do Donjih Leskovica za Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

 

Nakon tri decenije od pogibije hrabrog momka iz valjevskog sela, sigurno je da nije zaboravljen, ali da se nikada ne možemo adekvatno odužiti za njegovu žrtvu.

U valjevskom naselju Popare jedna ulica je nazvana po njemu i o herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića snimane su TV emisije, napisane knjige, pesme, novinski članci. Ipak, najvažnije je da se uspomena na poštenog momka iz Gornjih Leskovica čuva u srcima, najpre njegovih zemljaka, a potom i širom Srbije i čitavog sveta, gde žive Srbi, jer do majke Anke često dolaze informacije o aktivnostima poštovalaca lika i dela Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



(Grad Valjevo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar