Vest: "Tragovi jednog vremena - filmski plakat 1945 - 1970"

"Tragovi jednog vremena - filmski plakat 1945 - 1970"

Gostujuća izložba „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945-1970”, iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije biće otvorena u Centru za kulturu Lazarevac u sredu, 9. februara 2022. u 18.00 časova. 

Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i koja predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije:  „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi. 

„Sažimajući neke od najvažnijih momenata filma u jednoj vrsti kolaža/montaže, plakati su pre svega težili da privuku pažnju potencijalnih gledalaca. Oni su bili neka vrsta „umetničke“ interpretacije filma u kojoj je dizajner nastojao da temu filma predoči što efektnijim sredstvima. Sa prvim filmskim plakatima formirala se i „gramatika“ te nove pismenosti pažnje modernih gledalaca. Za filmske studije, od Holivuda do Bombaja, pažnja je vrlo brzo postala kapital, a filmski plakati simptom širenja njegove moći među masama. Već sa razvojem tehničke reprodukcije, posebno filma i kasnije televizije, čak i pre nastanka mreže, postaje jasno da je pažnja ograničeni resurs za koji različiti mediji moraju da se bore. Odnos vizuelnih i tekstualnih elemenata zavisio je od efekta koji se želeo postići, no u svakom slučaju do osamdesetih godina dvadesetog veka na filmskim plakatima su dominirale ilustracije. Posteri su izrađivani u različitim dimenzijama, a sama rešenja ponekada su zavisila od toga da li su namenjenidomaćoj ili inostranoj publici....Plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca „ekonomije pažnje“ koja dolazi sa Zapada, i katkad postižu zadivljujuće efekte”. (iz tekst publikacije izložbe autora Jovana Čekića)

"Tragovi jednog vremena - filmski plakat 1945 - 1970"-0

Tokom trajanja izložbe, kao prateći program biće prikazane i tri filmske projekcije po sledećem rasporedu:

Sreda, 9 . februar u 18.30 časova - Kad budem mrtav i beo, film Živojina Pavlovića, 80 minuta, distributer Centar film        

Četvrtak,  17. februar  u 18.00 časova - Sarajevski atentat, film Fadila Hadžića,  88 minuta,  distributer Centar film        

 Ponedeljak,  21. februar u 18.00 časova - Ubistvo na podmukao i svirep način, film Žike Mitrovića, 88 minuta, distributer Centar film 

Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar