Vest: Tradicionalni godišnji koncert folklora KC „Hadži Ruvim“

Tradicionalni godišnji koncert folklora KC „Hadži Ruvim“

Tradicionalni godišnji koncert folklora KC „Hadži Ruvim“

Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac je tradicionalnim godišnjim koncertom folklora svojim sugrađanima priredio veče za pamćenje.

Uz to, organizator je poslao poruku i da je Lajkovac ponovo varoš folklora.  Koncert je bio  memorijalnog karaktera, u znak sećanja na Mihaila Miku Petrovića (1957–2021), višedecenijskog koreografa lajkovačkog Folklornog ansambla. Folklorni ansambl “Hadži Ruvim” Lajkovac je upravo pod rukovodstvom Mihaila Petrovića i njegovih saradnika uspešno decenijama predstavljao Kulturni centar i Opštinu Lajkovac u zemlji i inostranstvu, plasirajući ga među deset najboljih u državi.

Tradicionalni godišnji koncert floklora KC „Hadži Ruvim“-0

Posthumno, Kulturni centar “Hadži Ruvim” je na koncertu uručio Plaketu Miki Petroviću, koju je primila njegova supruga Slavica.

U prepunoj sali prisutnima se u ime organizatora biranim i emotivnim rečima obratila Snežana Radojević. Podsetivši da je u ovoj sredini Mika drugo ime za folklor, uzor u načinu života i rada, Snežana Radojević je naglasila da je Folklorni ansambl Kulturnog centra u potpunosti na visini zadatka, čime se odužuje Miki na očuvanju narodne tradicije i kulture. 

Veteran folklora, Mikin učenik i prijatelj, Snežana Jazarević Zrnzević je takođe nadahnuto govorila o Miki Petroviću, nazvavši ga vitezom folklora i dobre energije, čuvarom folklora, frule i opanaka.

Tradicionalni godišnji koncert floklora KC „Hadži Ruvim“-1

Na godišnjem koncertu su nastupile su sve selekcije lajkovačkog folklora, a svojevrsno iznenađenje bio je nastup izuzetno brojnog dečijeg ansambla, koji najavljuje povratak i ekspanziju najmlađih u svet folklora. Gost koncerta bio je prvi ansambl KUD “Dimitrije Tucović” Lazarevac. Osim brojne publike, vidno zadovoljan bio je i direktor Kulturnog centra Milutin Ranković:

– Kada sam došao u Kulturni centar prošle godine u ovo vreme samouvereno sam  izjavio da će Lajkovac biti ponovo grad folklora i da želim da kao nekad vidim prepunu salu i to se dogodilo. Sva mesta u sali bila su popunjena, a još toliko ljudi je stajalo i pratilo izuzetno kvalitetan godišnji koncert Folklornog ansambla Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, koji je ujedno bio posvećen sećanju na preminulog koreografa ovog ansambla Mihaila Miku Petrovića. Posebno me raduje što, uz odličan prvi ansambl i mlađi ansambl, imamo i 40 najmlađih polaznika koji žele da nauče folklornu veštinu, pa se činilo da je bina premala za toliki broj mladih talenata. Veterani su takođe izmamili buran aplauz publike, u kojoj je bilo i onih članova ansambla koji 15 godina nisu dolazili u Kulturni centar. Bilo je i onih koji su pripadali generaciji sa kojom sam se sticajem okolnosti rastao pre 18 godina, a koja je Kulturnom centru “Hadži Ruvim” donela titulu šampiona Kolubarskog okruga i plasman među deset najboljih ansambala Srbije sa pokrajinama. Njima se posebno zahvaljujem za sve one godine ljubavi i posvećenosti lajkovačkom Kulturnom centru, a svim saradnicima se zahvaljujem što su mi pomogli da folklor u Lajkovcu doživi svoju renesansu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar