Vest: Svemoguće maslinovo ulje

Svemoguće maslinovo ulje

Svemoguće maslinovo ulje

Pored toga što je zdravo i obavezan je sastojak mnogih jela, maslinovo ulje se može iskoristiti i u druge svrhe.

Maslinovo ulje nije samo dobar saveznik pri kuvanju ili za negu kose, već nam može biti od velike pomoći i u drugim situacijama.

Ono efikasno i jednostavno sređuje boju na kožnom nameštaju i u trenu može popraviti vaša škripava vrata. Uz to, našpricajte malo maslinovog ulja na cipele i dobićete visoki sjaj na svojim cipelama. Svi znamo koliko je maslinovo ulje čudotvorno u kuhinji, ali zašto ga ne bismo iskoristili i za druge stvari izvan kuhinje? Izvrsno je za čišćenje, ali i za neke druge stvari.

1. Poliranje nameštaja

Nanesite maslinovo ulje na mekanu krpu. Kako bi vaš nameštaj što manje mirisao na maslinovo ulje dodajte nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja.

2. Oslobodite zaglavljeni rajsferšlus

Zapeo vam je rajsferšlus na pola puta? Bez brige, maslinovo ulje je rešenje. Jednostavno nanesite maslinovo ulje na tupfer i pređite preko zubaca vašeg patentnog zatvarača. Nakon toga nežno pomerite rajsferšlus u smeru u kom želite. 

3. Zasjajite predmete od nerđajućeg čelika

Nanesite maslinovo ulje na nerđajući čelik koristeći mekanu čistu krpu. Ne samo da donosi sjaj, već i sprečava stvaranje fleka, korozije i mrlja.

Svemoguće maslinovo ulje-0

4. Uklonite boju s vaše kože

Volite da slikate, a ne znate kako posle da skinete boju s kože? Utrljajte maslinovo ulje na kožu gde je boja, ostavite nekoliko minuta i isperite sa sapunom i vodom. 

5. Popravite škripu vrata

Maslinovo ulje je dobro za podmazivanje šarki i tako s njim možete rešiti problem škripavih vrata. 

7. Lakirajte cipele

Lak za cipele grozno miriše, a maslinovo ulje miriše na... maslinovo ulje. Osim toga, s maslinovim uljem nećete uprljati niti usmrdeti ruke. Našpricajte malo maslinovog ulja na cipele i "voila" - vaše cipele sijaju visokim sjajem. 

8. Očistite svoj baštenski alat

Malo maslinovog ulja nanesenog na baštenski alat pre kopanja može smanjiti nakupljanje prljavštine. Takođe može pomoći u sprečavanju rđe i korozije. 

9. Očistite srebro

Maslinovo ulje neće sprečiti da srebro potamni, ali će ga duže zadržati sjajnim. Samo malo ulja na mekanoj krpi kojom ćete da ispolirate srebro usporiće oksidaciju koja izaziva mrlje.

10. Čišćenje nameštaja od kože 

Utrljajte maslinovo ulje u kožnu stolicu ili kožni kauč, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim obrišite višak. Vaš kožni nameštaj će vam biti zahvalan. 

Svemoguće maslinovo ulje-1

11. Uklonite žvakaću gumu

Deci se desi da ulepe kosu u žvaku. Kada dođe do ove lepljive situacije, samo uzmite maslinovo ulje, sipajte ga u krpu, umotajte ga oko kose i ostavite da odstoji deset minuta. Žvaka će se raspasti i doslovno skliznuti sa kose.

12. Za sjajne drvene podove

Na čistu mekanu krpu natopljenu u vrućoj vodi i s malo limunova soka stavite nekoliko kapi maslinovog ulja i vaš drveni pod će zablistati i sijaće kao nov.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor - foto: 24sedam



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar