Vest: Svečanosti povodom obeležavanja Dana varoši

Svečanosti povodom obeležavanja Dana varoši

Svečanosti povodom obeležavanja Dana varoši

U Mionici je povodom Dana varoši održana svečana akademija i otvorena izložba "Mionica budućnosti" na kojoj su predstavljeni radovi studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Mionica je za varoš proglašena ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, pre 127 godina, 14. januara 1895. godine. Govoreći na svečanoj akademiji u opštinskom Kulturnom centru predsednik opštine Boban Janković rekao je da Mionicu ove godine čeka realizacija projekata vrednijih od milijardu dinara.

PROČITAJTE VIŠE:

- Naša je obaveza da budemo dostojni pregnuća i slave koju su nam preci ostavili u nasleđe. Naša je obaveza da u savremenom vremenu ostvarimo novu emancipaciju naše varoši. I mi na tome svakodnevno radimo. Iz ove srdačne varoši u svet su se otisnula velika imena naše zemlje. Među najcenjenijima su Vojvoda Mišić i Milan Rakić. Mionica ih nije zaboravila. Ove godine ćemo ispuniti dug prema njima. Pesnik i diplomata Milan Rakić dobiće spomenik, a u čast vojvode Mišića i srpskih vojnika biće sagrađen muzej Kolubarske bitke - kazao je Janković.

On je takođe istakao da se gradi kanalizacija u 22 naselja, dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci, kao i da se završava linijski park kod reke Ribnice i počinje rekonstrukcija parka u centralnoj pešačkoj zoni.

Program u Kulturnom centru obeležio nastup Kulturno umetničkog društva „Vojvoda", izvedba soliste Marka Tomića, instrumentaliste Luke Jezidća, etno grupe „Mione" i Gradskog hora „Abrašević". Stihove Matije Bećkovića i Vladike Nikolaja Velimirovića govorio je glumac Branko Antonić.

 

- Mnogo toga smo zacrtali kao svoj cilj. Mnoge projekte smo pokrenuli. Nemoguće ih je sve pobrojati u jednom obraćanju. Ali, garantujem vam, razvoj Mionice je nezaustavljiv proces. Još jednom svima bih čestitao Dan varoši u želji sa Mionicu nosimo uvek u srcu, da je gradimo i razvijamo jer ona zaslužuje najbolje - dodao je Janković. Izložba „Mionica budućnosti" biće otvorena narednih mesec dana i besplatna je za sve posetioce. Iz Kulturnog centra poručuju da je zabeležena veća posećenost kada je reč o izlobama. U proteklim mesecima Mioničanima su na raspolaganju bile postavke „40 godina detinjstva" i likovna kolonija „Ribnica 3", a kulturni sadržaj obogatila je i aktuelna postavka studenata Beogradskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar