Vest: Svečano otvorena rekonstruisana srednja škola u Lajkovcu

Svečano otvorena rekonstruisana srednja škola u Lajkovcu

Svečano otvorena rekonstruisana srednja škola u Lajkovcu

Juče je svečano otvorena rekonstruisana Srednja škola „17. septembar“ u Lajkovcu, prvi put obnovljena 40 godina nakon izgradnje. Vlada Republike Srbije je preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za kompletno obnavljanje zgrade i dvorišta izdvojila 240 miliona dinara, dok je iz opštinskog budžeta obezbeđen nameštaj. Radovi su trajali godinu dana i skoro da nisu prekidani u vreme pandemije.Posle rekonstrukcije oko 4000 kvadratnih metara objekta Lajkovac je dobio reprezentativnu savremenu srednjoškolsku ustanovu. Zamenjeni su krov, stolarija, fasada, instalacije, napravljene galerije na kojima je dobijen novi radni prostor, renovirana fiskulturna sala, urađen lift, video nadzor, reflektori. Ograđeno je i uređeno preko hektar školskog dvorišta sa dva nova igrališta, stazama i mobilijarom, a uskoro i zelenilom.

Nakon kraćeg programa u kojem su učestvovali recitatori i instrumentalisti škole, kao i govora zvaničnika, vrpcu su zajednički presekli učenik trećeg razreda Mateja Petronijević, direktorka Kosana Grčić i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković. Osim njih, kolektivu škole i prisutnim gostima obratili su se i Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Valjevo i Darko Glišić, predsednik susedne opštine Ub.


Predsednik opštine Andrija Živković istakao je značaj podrške predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Darka Glišića i nastavio: „Veoma sam ponosan što smo poslednjih pet godina, planski i kontinuirano, zajedno sa Vladom Srbije, Kancelarijom za javna ulaganja i EPS-om, kao i iz lokalnog budžeta, uložili preko 500 miliona dinara u sve obrazovne institucije naše opštine. Obnovili smo OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, njena izdvojena odeljenja u Bajevcu i Ratkovcu, otvorili potpuno novu školu „Dimitrije Tucović“ u Jabučju i novi objekat Predškolske ustanove „Leptirić“. Planiramo da krajem ove ili početkom sledeće godine počnemo izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju.“


Zorica Jocić je istakla da Školska uprava Valjevo ima odličnu saradnju sa srednjom školom u Lajkovcu i poželela je učenicima i nastavnicima da novi prostor iskoriste na najbolji način. Smatra da su četiri obrazovna profila koja upisuje srednja škola optimalna za opštinu sa postojećim brojem stanovnika. „Ko ulaže u obrazovanje nije samo graditelj, onaj koji obnavlja i rekonstruiše škole, već je i humanista jer je jedina prava i dugoročna investicija u obrazovanje. Kada obnovite školu vi ostavljate nešto što će mnoge generacije koristiti. Mislim da opština Lajkovac i predsednik Andrija Živković, koji je naš kolega, ovim projektom zatvara krug obrazovnih objekata koji su ključni, matični, mada verujem da će se nastaviti i ulaganja u izdvojena odeljenja.“


Darko Glišić, predsednik susedne opštine Ub i čest gost Lajkovca, takođe je pohvalio posvećenost ka investiranju u obrazovne ustanove u kolubarskoj opštini. „Radujem se kada svi zajedno napredujemo i veoma sam srećan kada vidim da neko ima posvećenost prema deci, prema najmlađima i kada ono što predstavlja plan i program usmerava ka obrazovanju: bilo da je srednje, osnovno ili predškolsko. Ulaganje u decu i obrazovanje jedino je ulaganje koje se uvek isplati. Čestitam Andriji na tome. To jednoj sredini daje nadu da može biti perspektivna i da će napredovati.“

Direktorka SŠ „17. septembar“ Kosana Grčić istakla je da je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, prepoznao značaj ulaganja u objekat srednje škole i time postavio obrazovanje kao prioritet svoga rada, želeći da mladi ljudi po završetku školovanja nastave da rade i žive u Lajkovcu.


„Deca se ne sećaju onoga što pokušavate da ih naučite, sećaju se onih koji su ih učili. Obrazovanje je osnovno sredstvo za svetlu budućnost svih nas. Možemo postići mnogo dobrih stvari u životu koristeći ga kao alat, ono nas čini civilizovanijima i pomaže nam da ostvarimo bolju poziciju u društvu i ostvarimo viši položaj na selu, a pre svega da razumemo svet oko nas. Dobar nastavnik pomaže da učenik postane dobro ljudsko biće u društvu i dobar građanin ove zemlje. Nastavnici znaju da su deca budućnost svake nacije. Verujemo da je budući razvoj bilo koje države u rukama nastavnika. Ono što postajemo u životu zavisi od njih. Znanje stečeno otvara vrata različitim mogućnostima za postizanje boljih perspektiva u životu. Izuzetni učitelji i nastavnici čini učenje zabavnim, podstiču decu zanimljivim časovima, uče ih kroz igru, podstiču ih na kritičko mišljenje, a to je ključno za uspeh učenika. Nastavnik mora da ide korak napred, da radi inovativne stvari u nastavi, uči decu kako da budu bolji, spremni da doživotno uče, da se usavršavaju u svakom polju, a najvažnie je da u svom poslu budu objektivni, principijelni i pravični. Hoćemo da verujemo da za pozitivne primere u nastavi treba čuti i da se znanje samo deljenjem umnožava.“

U srednjoj školi u Lajkovcu posle četiri decenije Vlada Republike Srbije je izdvojila ogromna sredstva za kompletnu rekonstrukciju školskog objekta. Urađena je fiskulturna sala, ugrađen lift, galerija sa 6 prostorija za rad, ograđeno školsko dvorište sa dve kapije, dva nova igrališta, uređene pešačke staze, kao i zelene površine. Finansijskim sredstvima iz budžeta opštine Lajkovac unutrašnji prostor škole opremljen je potpuno novim nameštajem, ugrađene zavese i postavljene klime, rekla je Kosana Grčić.


Direktorka škole se zahvalila predsedniku opštine Lajkovac Andriji Živkoviću i njegovim saradnicima, načelnici Školske uprave Zorici Jocić, Kancelariji za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, socijalnim partnerima – firmama u kojima učenici obavljaju praksu, našim donatorima, izvođačima radova, svojim saradnicima, roditeljima i učenicima.

Srednja škola „17. septembar“ ima 400 učenika raspoređenih na tri četvorogodišnja (tehničari mehatronike, elektrotehničari računara, ekonomski tehničari) i trogodišnji smer bravar-zavarivač. Svih 30 učenika ovog smera uključeni su u dualno obrazovanje u saradnji sa RB Kolubara, gde imaju praksu.

U programu su učestvovali recitatori Andrea Radivojević i Mateja Petronijević i instrumentalista na violini Nemanja Radivojević. Program je osmislila profesor srpskog jezika i književnosti Vesna Mićić.


(Izvor: Opština Lajkovac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar