Vest: Susret crkvenih i obrazovnih predstavnika

Susret crkvenih i obrazovnih predstavnika

Susret crkvenih i obrazovnih predstavnika

Tradiciju susreta sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Eparhije valjevske na Divčibarama početkom školske godine, koju je ustanovio blaženopočivši Episkop Milutin, nastavio je njegov naslednik Episkop valjevski G. Isihije. Tridesetak direktora i predstavnika obrazovnih ustanova podelilo je svoje utiske o životu veronauke u školama, istakavši doprinos veroučitelja u raznim školskim projektima. Vladika Isihije je izrazio radost povodom današnjeg sastanka i želju za intenzivnijom saradnjom, kako bi verska nastava dala još bolje rezultate. Pohvale o saradnji sa Eparhijom valjevskom uputila je i načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

Susret crkvenih i obrazovnih predstavnika-0

Sastanak je otvorio sekretar Eparhijskog odbora za veronauku jerej Dalibor Čkojić, uputivši blagodarje Vladiki Isihiju i svim učesnicima sabranja. Odziv za veronauku i ove školske godine (88 u osnovnim i 83 odsto u srednjim školama) Eparhiju valjevsku drži na vrhu među eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve. Vladika Isihije ovom segmentu misije Crkve pridaje poseban značaj, o čemu govori i njegova pristupna beseda prilikom ustoličenja, u kojoj je najavio da će saradnji sa školama posvetiti posebnu pažnju.

Vremena se danas ubrzano menjaju i dodatno je potrebno da osmislimo neke strategije. Epidemija korona virusa će imati nesagledive posledice. Svi smo zatečeni i prilika je da se više oslonimo jedni na druge, da pokažemo bratsku solidarnost. Mi u Crkvi, od episkopa, preko sveštenika i monaha, do vernog naroda, smo služitelji blagodati Božje i imamo zadatak da tu blagodat delimo sa bližnjim. A bližnji je svako ko se nađe u našoj okolini. Zato Crkva čitavo društvo uzima pod svoje okrilje – rekao je Vladika Isihije. Služba veroučitelja jeste služba između Crkve i obrazovanja i zbog toga je važno da jedni prema drugima budemo dobronamerni i da nađemo nove vidove saradnje kao što su pomoć siromašnim učenicima, organizovanje predavanja u školama i sve ono što može doprineti dobrom odnosu između direktora i nastavnika i sveštenstva, istakao je Vladika Isihije.

Susret crkvenih i obrazovnih predstavnika-1

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić upoznala je Vladiku Isihija sa radom institucije kojom rukovodi, a čija se nadležnost prostire na teritorije Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Kada je reč o veronauci, poslednjih nekoliko godina nije bilo primedbi vezanih za njenu realizaciju ni od Eparhije valjevske, ni škola, navela je dr Jocić. Školska uprava spoljašnji nadzor nastave sprovodi na časove veronauke kao i svih ostalih predmeta. Postoje veroučitelji koji svoj posao rade izvanredno, a ima i oni koji bi mogli još da napreduju. Naročite pohvale dr Zorica Jocić uputila je Eparhijskom odboru za veronauku i sekretaru ocu Daliboru Čkojiću. U vremenu nastave na daljinu, Odbor je realizovao video časove, čime se retko koja eparhija može pohvaliti i to je, istakla je ona, vredno divljenja i pažnje. Školska uprava sjajno je sarađivala sa blaženopočivšim Vladikom Milutinom, koji je osvetio novoizgrađeni objekat OŠ „Milovan Glišić“ i uvek pružao podršku. Takođe, navela je načelnica, dobra saradnja postoji i sa Pravoslavnom narodnom hrišćanskom zajednicom „Vozdviženije Časnog Krsta“, koja je mnogo učinila za učenike na seoskom području. U razgovoru sa Vladikom Isihijem, direktori i predstavnici škola pohvalili su svoje veroučitelje na koje su ponosni i koji su jako lepo prihvaćeni u kolektivima. U Valjevskoj gimnaziji veroučiteljica Branka Jevtić – Stojanović je pomoćnik direktora, dok je nastavnik veronauke u OŠ „Nada Purić“ đakon Jovan Novitović predsednik Školskog odbora. Direktor Poljoprivredno – hemijske škole u Obrenovcu Dragoljub Zlatanović predložio je da se pokrene inicijativa za rešavanje statusa veroučitelja, kako ne bi bili svake godine u neizvesnosti oko radnog mesta. Inicijativu su podržale njegove kolege, kao i Episkop Isihije. Sastanak je završen trpezom ljubavi za kojom se neformalno razgovaralo o raznim temama.

Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!

(Eparhija valjevska.)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar