Vest: Šta je dozvoljeni minus i kako ga koristiti

Šta je dozvoljeni minus i kako ga koristiti

Šta je dozvoljeni minus i kako ga koristiti

Minusi po tekućem računu je vid kreditiranja koji banke odobravaju klijentima na osnovu redovnih mesečnih primanja, najčešće u visini mesečne zarade.

Prema regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava u vremenskom periodu od maksimalno 12 meseci, nakon čega klijent mora da obezbedi pozitivan saldo na računu bar jedan dan kako bi ostvario pravo na obnovu ovog vida kreditiranja.

Dozvoljeni minus po tekućem računu može biti od koristi kada, na primer, kasni isplata zarade a postoje troškovi koji se moraju odmah platiti.

Ipak, koristite ga samo kada je to zaista neophodno i nikada ga nemojte koristiti kao dugoročni vid kreditiranja jer se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou pa vam je u interesu da ga što kraće koristite. 

Takođe,vrlo je važno da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusai da pazite da vam se ne dogodi da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus.

U tom slučajuulazite u takozvani „nedozvoljeni minus“ koji sa sobom vuče efektivne kamatne stope i preko 100 procenata na godišnjem nivoua rizikujete i da vam banka nakon toga ne obnoviti pravo na dozvoljeni minus.

A šta ako...

Jedna od najvećih opasnosti kod korišćenja dozvoljenog prekoračenja je konstantno korišćenje minusa čime plaćate visoku kamatu i nalazite se u opasnosti da uđete u zonu nedozvoljenog minusa.

Zato,ukoliko nemate mogućnost da izmirite obaveze po dozvoljenom minusu razmislite o uzimanju kredita za refinansiranje. Kamate kod ovakvih kredita su drastično niže i ponekad mogu predstavljati najmanje loše rešenje za izlaz iz nepovoljne situacije.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar