Vest: SRC „Petnica“ dobila „Šnelov park“

SRC „Petnica“ dobila „Šnelov park“

SRC „Petnica“ dobila „Šnelov park“

Ko god se u Valjevu iole bavio i voleo sport, trenirao ili samo posećivao bazene SRC Petnica, čuo je i zna ko je čika Šnele. Nakon 35 godina posvećenog, zapaženog rada i neizbrisivog traga koji je zaveštao u UFK “Valis”, profesor fizičke kulture Radenko Popović poznatiji kao Šnele, prošle godine otišao je u zasluženu penziju. U znak poštovanja njegovom radnom veku, načinu rada, višedecenijskom zalaganju, prepoznatljivom entuzijazmu, samopregoru i nemerljivom doprinosu koji je ostavio za sobom, SRC “Petnica” je dobila “Šnelov park”. Park koji se prostire na preko 5 hektara zelene površine, koga krasi različito drveće, ispod kojih tokom vrelih letnjih dana uživaju valjevski kupači i ljubitelji Petnice, sada nosi nadimak ove “urbane legende”, koji je u Valjevu postavio visoke standarde u stručno-pedagoškom radu sa decom i omladinom. Zaposleni iz UFK “Valis”, predvođeni v.d. direktora Željkom Ostojićem, priredili su svom voljenom i cenjenom kolegi Šnelu malu svečanost povodom otvaranja “njegovog” parka.

“Zadovoljstvo je veliko. Posao koji sam radio prethodnih 35 godina, na neki način se završava ovom tablom na kojoj piše “Šnelov park”. Petnicu sam doživaljavao kao neko svoje veliko zadovoljstvo, bio sam zaljubljenik u Petnicu. Moja radna filozofija je bila da svake godine mora nešto novo ovde da se doda, jer u suprotnom je to izgubljena godina. Tako da sam svoje slobodno vreme, od 1983. godine pa do penzije, provodio po planinama i brdima u okruženju i uvek sam se trudio da u ovaj sportsko-rekreativni centar donesem neko novo drvo koje ovde nije bilo posađeno. To nisam radio zarad nekih priznanja, to je zaista bilo moje veliko zadovoljstvo. Nadam se posle svih ovih godina da će SRC Petnica ostati ono što je uvek bila, a to je centar gde se okupljao veliki broj naših sugrađana i gde su se prijatno osećali”, kazao je Radenko Popović Šnele izrazivši nadu da će SRC Petnica još dugo živeti u ovakvom sjaju, kao jedan od centara i raj za korosnike, kojim treba da se ponosi ne samo Valjevo, već Srbija i šire.

SRC „Petnica“ dobila „Šnelov park“-0

Svako drvo koje dodatno krasi ovaj voljeni sportsko-rekreativni centar nadomak Valjeva, Šnele poznaje, što bi se reklo, u glavu. Za njega svako stablo, na 5 hektara zelene površine, ima svoju “biografiju”. O svakom drvetu zna gde je poniklo, odakle ga je doneo, kad ga je zasadio i sa kime, kako je raslo i koliko je poraslo. Priča i pokazuje na grab iz Pecke, lipe sa Gradca, hrast koji je posadio na dan kad je za vreme bombardovanja oboren avion Milenka Pavlovića, zatim na medveđu lesku koju je doneo iz predela oko Bačevaca, borić iz Popara star 7 godina, priseća se da je mladice breze doneo sa Ive. Spominje redom platane, japanski jasen i brojno drugo drveće koje je donosio i sa Divčibara i Skadra, a koje sada nastavlja život u divnoj celini zaokruženoj imenom “Šnelov park”.

“Nikada svoj poziv i posao nisam doživljavao kao neku radnu obavezu, čak su za mene najgori dani bili subota i nedelja kada ne radim. Žao mi je što nisam radno angažovan u vreme kada je Željko Ostojić rukovodilac Ustanove. Da sam bio tu još 5 godina, pitanje je šta bi se sve napravilo u Petnici. Ne mislim samo na drveće, već i na sadržaje. Sa novim direktorom se ponovo vraća ta priča, koja je potekla pre 35 godina i angažmanom 4 profesora fizičkog vaspitanja u Hali “Partizan” za rad sa valjevskim mališanima. Valjevska deca treba da se bave sportom kao delom opšte kulture. Nadam se da će Željko uspeti u svim tim planovima”, istakao je Šnele.

V.d. direktora UFK “Valis” Željko Ostojić istakao je da Valjevci odlično poznaju rad, delo, kao i doprinos Radenka Popovića Šnela i smatra da će sve kolege, ali i posetiocu SRC Petnica biti ponosni i da će im biti drago što će u Petnici moći da borave u “Šnelovom parku”.

SRC „Petnica“ dobila „Šnelov park“-1

“To je ideja UFK “Valis”, svih zaposlenih i svih nas kojima je kolega Šnele bio uzor i inspiracija. Što se mene lično tiče, on je bio jedan od razloga što sam upisao Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i definitivno je čovek koji je simbol Ustanove. Čitav svoj radni vek je proveo u ovoj ustanovi i mislim da jednostavno treba da se ukaže poštovanje prema takvom čoveku”, naglasio je prvi čovek UFK “Valis”.

Uz isticanje da su generacije i generacije Šnelovih učenika, zadojeni njegovim prepoznatljivim odnosom prema mladima, roditeljima i sportu uopšte, postali vrsni sportisti, treneri, sportski radnici, dokazani pedagozi i naslednici, upravnik UFK “Valis” Zoran Pantelić je posebno naglasio da se njegov dugogodišnji vrlo blizak kolega i saradnik Šnele, tokom svog radnog veka u UFK “Valis”, dominantno ostvario u SRC Petnica, gde je postao u “urbana legenda” gotovo svih koji su ga upoznali.

“Tabla sa natpisom “Šnelov park” priznanje je za njegovo oplemenjivanje gotovo svakog metra idiličnih stabala i travnjaka, dokaz da ga neizmerno uvažavamo, želja da njegov duh bude ovde uvek prisutan. Ko Šnela nije voleo, razumeo i prihvatio, ko nije primio u sebe bar deo darova sa ovih 5,5 hektara divote, ko ga nije sledio i radio kao retko gde u životu, taj je uzalud ovde i dolazio. Njegov entuzijazam, samopregor, rad i rukovođenje po principu “za mnom”, motivisao je većinu radnika na kvalitetan rad, a zauzvrat je svima pružao drugarstvo, ljubav i pomoć i van radnog mesta. Fizički i mentalno dominantno prisutan na bazenima, gotovo sve je oplemenjivao samo njemu svojstvenim šarmom, energijom, prisnošću sa ljudima. Podizao i onako visok nivo rada u pripremnom periodu, letnjim ili sezonama kupanja pod balonom… Sve je to izniklo iz njegove ogromne ljubavi prema Petnici i želji da naši bazeni imaju najlepši prirodni park u Srbiji. Negov radni vek je, u suštini, bio neverovatan spoj lepote, uspeha i ispunjenje najviših duhovnih vrednosti u kontinuitetu dužem od 40 godina. Kao takav, treba da ostane uzor i putokaz svima nama, kao i budućim generacijama”, istakao je u svom govoru Zoran Pantelić.

Kolege su “jedinstvenoj legendi” Šnelu poželele da još dugo, dugo, dolazi u Petnicu, “u svoj park i među ljude koje voli i koji ga cene i vole”.


(Izvor: Opština Valjevo)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar