Vest: "Srbiji sa ljubavlju" - uvertira "Mišićevih dana"

"Srbiji sa ljubavlju" - uvertira "Mišićevih dana"

U galeriji Kulturnog centra u Mionici otvorena je izložba „Srbiji s ljubavlju", koju čine slike Slobodana Jevtića Pulike iz bogate zbirke koja će činiti Legat Mionica i grafike ruskog umetnika Aleksandra Viktoroviča Sorokina iz Krasnojarska. Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj predstavlja svojevrsnu uveritiru predstojećim „Mišićevim danima 2022.", koji će se održati od 18. do 24. jula.

- Sa imenima kao što je Slobodan Jevtić Pulika naše mesto će promeniti izgled. Dolazi era razvoja kulture i sva ova dela ostaju našoj deci, koja će imati razlog da žive ovde i da poštujući tradiciju kreiraju svoju budućnost. Mionica će izgraditi legat gde će se nalaziti umetnička dela koja nam je Pulika poklonio. Uskoro počinju radovi. Verujem da ćemo po planu i veoma brzo završiti veliki projekat Kuću Kolubarske bitke i druge važne projekte čija je realizacija u toku– rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Slike Slobodana Jevtića Pulike, koji sa svojom umetničkom ekipom upravo realizuje mural u „Kući Kolubarske bitke", ponovo su nas povele u svet uzbudljivog i kataklizmičnog viđenja univerzuma, koji nam se danas čini aktuelnijim nego ikada. Po pozivu Slobodana Jevtića Pulike su izložene i grafike Aleksandra Viktoroviča Sorokina, koje u najboljoj tradiciji velikana Ilje Rjepina, Olega Denisenkova i Vladimira Zuejeva, otvaraju vrata sveta na obroncima planina Sibira, sa ogromnom tradicijom kulture i lepote življenja. Sorokin je osvajač prostora, ukrašenog lepotom i predanošću stvaranja, koga je Pulika na otvaranju izložbe okarakterisao kao pažljivog i preciznog posmatrača arhitekture.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar