Vest: "Solarni paneli umanjuju račune za struju i do 40%"

"Solarni paneli umanjuju račune za struju i do 40%"

Država već dve godine subvencioniše ugradnju solarnih panela, zamenu zastarele stolarije, kotlova za grejanje čistijim energentima i izolaciju kuća i zgrada.

Ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije su u skaldu sa evropskim direktivama a već sledeće godine biće višestruko uvećana, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević.

Sekretar je najavio da početak grejne sezone zavisi isključivo od spoljne temperature a da su energenti spremni i da ih ima dovoljno.

Što se tiče subvencija koje daju država i lokalne samouprave za solarne panele,  oko 400 domaćinstava do sada postavilo panele, i da je njihova ukupna snaga oko dva megavata.

"Ovo je tek početak, i očekujemo da ćemo sa oko još 600 domaćinstava potpisati ugovor u sledećoj godini. Uštede na računu za struju za domaćinstva koja su postavila solarne panele je oko 30 do 40 odsto i to se vidi na računu za struju", ističe Lakićević.

Drugi program subvencija koje sprovodi ministarstvo energetike je za zamenu stolarije, kotlova na ugalj i mazut i izolaciju kuća.

Konkurs je otvoren u 151 opštini i do sada se prijavilo više od 15.000 domaćinstava. Kada je reč o zameni stolarije država subvencioniše 50 odsto troškova.

"Maksimalno je uprošćena procedura, jedino što treba da se uradi je da građani izaberu sa spiska firmu koja će im raditi zamenu stolarije, da žive u objektu za koji konkurišu i da imaju poslednji račun za struju", objašnjava Lakićević.

Program ovih dotacija se nastavlja, uz podršku i Evropske unije, pa se i fond sredstva iz koga se daju subvencije uvećava.

Izvor: Kamatica



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar