Vest: Saveti za zimsku ishranu ovaca

Saveti za zimsku ishranu ovaca

Saveti za zimsku ishranu ovaca

Približava se hladno vreme i zimska ishrana ovaca mora biti izbalansirana i kvalitetna. U zimskom periodu ishrana ovaca zasniva se na obrocima sastavljenih prvenstveno od kvalitetnih konzervisanih hraniva. Od konzervisanih hraniva najvažniju ulogu u ishrani ovaca zauzima kvalitetno seno trava i seno lucerke. Seno treba da bude kvalitetno tj. košeno u optimalnoj fazi razvića i sušeno u optimalnim vremenskim prilikama kako bi gubici hranljivih materija bili što manji.

Druga vrsta konzerviranog hraniva koja zauzima važnu ulogu u ushrani ovaca u zimskom periodu je i kvalitetna silaža. Količina silaže u obroku kod ishrane ovaca obično se kreće od 2 – 3 kg. uz 1,5 – 2 kilograma kvalitetnog sena. Ukoliko se raspolaže sa kvalitetnim senom, pogotovo ako se radi o kvalitetnom senu travno – leguminoznih smeša, njegova količina može da se smanji na svega 0,5 kg dnevno a udeo kukuruzne silaže poveća na 4 – 5 kg dnevno.

Svakako treba voditi računa o obezbeđivanju uslova kako ne bi došlo do smrzavanja silaže u zimskim uslovima i NIKAKO ovcama ne davati smrznutu, plesnivu silažu jer takva silaža pogotovu kod bremenitih ovaca može dovesti do naduna, pobačaja i poremećaja u varenju. Isključivanje sena iz obroka se ne preporučuje.

Količina koncentrata u dnevnom obroku kreće se od 150 – 250 gr. Ishrana ovaca za vreme laktacije u zimskom periodu mora biti ujednačena. Hranjene se vrši tri puta dnevno u više navrata sa manjim količinama hrane. Kod ishrane ovaca u zimskom periodu mora se voditi računa o unosu kalcijuma tako da ukoliko se ovce hrane hranivima siromašnim kalcijumom potrebno je dodavati 3 – 4 gr. stočne krede pomešane sa mekinjama. Kod upotrebe korenasto – krtolastih hraniva potrebno je voditi računa da ona budu dobro očišćena od zemlje i sitno iseckana.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(Boljazemlja.com)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar