Vest: ROD ŠLJIVE UPITAN – Voćari će ubrati manje plavih plodova nego lane

ROD ŠLJIVE UPITAN – Voćari će ubrati manje plavih plodova nego lane

ROD ŠLJIVE UPITAN – Voćari će ubrati manje plavih plodova nego lane

Prve procene ovogodišnjeg roda šljive govore da će voćari ubrati manje plavih plodova nego lane. Samo u šljivicima na teritroiji Kolubarskog okruga, gde se ovo voća gaji na nekih 12.000 hektara, rod će u odnosu na prošlogodišnjji biti manji za 10 do 20 posto.

To govore procene stručnjaka za voćarstvo, koji kao razloge za to navode što u pojedinim zasadima, koji se nalaze u predlima na većim nadmorskim visinama, uopšte nema roda.

Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe “Valjevo“, objašnjava da su čak male promene nadmorske visine, a zbog kasnih aprilskih mrazeva, dovele do jako slabe oplodnje, semeni zametci koji su formirani su propali, plod nastavio “lažno“ da raste, da bi kasnije otpali.

Rod “čačanske lepotice“, koja je prva stigla za berbu, u skoro svakom zasadu je prepolovljen. Od svih sorata je najbolje rodila “čačanska rodna“, ali nje u ovim krajevima ima najmanje, jer su mnogi zasadi završili svoj proizvodni vek i iskrčeni a novi se slabo podižu zbog virusa šarke šljive.

“Jako je nezgodno dati bilo kakvu procenu roda, ali mislim da ove godine neće biti više od 40.000 tona. Imamo osrednji kvalitet plodova, sada ulazimo u sušni period, nije bilo najavljenih padavina, formirana je koštica i sada treba plod da nstavi da raste ali zbog jako visoke temperature to je jako teško. Čak je i prvi toplotni talas ostavio posledice, možda će biti dovoljno suve materije, ali će plodovi ostati sitniji, naročito u zasadima koji se ne rade baš u punoj agrotehnici“, kaže Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo.

Iako je “stenlej“ rodio “šareno“ on ima svoju namenu za sušenje, proizvodnju rakije, ali će po rečima Milinkovića mnogi morati određene količine da kupuju i u drugim krajevima, što će uz transport kako naglašava uticati na formiranje otkupne cene, koja bi se prema trenutnim najavama kretala 40 do 50 dinara za kilogram “što će definisati potražnja“.

“Proizvođači su već počeli berbu “čačanske lepotice“, stone rane šljive, koji kažu da je cena 65 – 70 dinara kilogram. Za tu branu šljivu je prilično malo, kada se uzmu u obzir svi troškovi i dnevnica jednog berača koji može da nabere oko 250 kilograma, tako da veoma malo ostane proizvođaču“, smatra Milinković.

Izvor: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar