Vest: Referendum je uspeo ako za promenu Ustava glasa većina izašlih birača

Referendum je uspeo ako za promenu Ustava glasa većina izašlih birača

Referendum je uspeo ako za promenu Ustava glasa većina izašlih birača

Referendum o ustavnim promenama održava se danas u Srbiji, a referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?

Pravo glasa ima ukupno 6.510.233 građana, a na raspolaganju su im dve mogućnosti, da zaokruže DA ili NE.

Glasačka mesta u zemlji i inostranstvu biće otvorena od 7 do 20 sati. A prvi, prelimenarni rezultati, kako tvrde u Republičkoj izbornoj komisiji, biće poznati u nedelju do ponoći, mada ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Referendum će biti organizovan po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, tako da za njegov uspeh neće biti potrebno da izađe 50 odsto upisanih birača, a promena Ustava je usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača.

Akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, već se njima predviđaju dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Takođe, glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva.

Cilj promene Ustava Srbije je obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava.

Referendum je uspeo ako za promenu Ustava glasa većina izašlih birača-0

Građani Srbije o referendumskom pitanju moći če da se izjasne na 8.150 biračkih mesta, dok će 29 biračkih mesta biti otvoreno u Zavodima za izdržavanje zatvorskih sankcija.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu moći će da glasaju na referendumu – koji Srbija organizuje za promenu Ustava u oblasti pravosuđa samo putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, potvrđeno je iz Vlade Kosova. Neće biti otvarana biračka mesta u sredinama sa srpskom većinom na Kosovu.

Građani Srbije koji žive u inostranstvu moći će da glasaju u deset država – Austriji, Belgiji, Italiji, Rusiji, Makedoniji, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj i to u tamošnjim ambasada ili konzulatima .

S obzirom da se referendum odvija u uslovima pandemije virusa korona, RIK je objavio uputstvo za sprovođenje glasanja. Glasčka mesta moraju biti očišćena i dezinfikovana i provetrena najmanje 24 časa pre dana glasanja.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora, glasača, ovlašćenih posmatrača, članova RIK-a, ili izborne komisije. Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Predviđena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta. Kod građana, obolelih od korone, glasanje će biti obavljeno ispred ulaznih vrata stanova ili kuća u kojoj borave, a oboleli mogu da glasaju samo preko pomagača.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Danas
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar