Vest: Rakočević u Ljigu poručio klincima - igrajte košarku, ali plan "A" je uvek škola

Rakočević u Ljigu poručio klincima - igrajte košarku, ali plan "A" je uvek škola

Rakočević u Ljigu poručio klincima - igrajte košarku, ali plan

Proslavljeni srpski košarkaš Igor Rakočević posetio je juče Ljig i u školskom dvorištu Gimnazije družio se sa decom koja treniraju košarku. On se odazvao pozivu Vladimira Jeremića iz Košarkaškog kluba „Babajić“ da pomogne u uređenju popularnog „drugog igrališta“ koje je generacijama mlađih i starijih Ljižana omiljeno mesto za igranje basketa. U letnjem periodu mlađe selekcije kluba treniraju na terenu koji bi uskoro mogao da dobije mnogo lepši izgled:

„Dok sam radio u Košarkaškom savezu Srbije, u saradnji sa raznim organizacijama, pomagali smo manje razvijenim sredinama. To su čuli ljudi iz Ljiga, Vladimir me je kontaktirao. Pokušao sam da pomognem, ali tada nije prošlo. Ipak, entuzijazam koji sam video nisam zaboraravio i čim se ukazala nova prilika javio sam im se. Sada smo na dobrom putu da tu ideju i realizujemo“, rekao je trofejni košarkaš.

Igora Rakočevića su pored predstavnika KK „Babajić“ dočekali načelnik Opštinske uprave opštine Ljig Milan Janićijević i direktorka Srednje škole prof. Biljana Jovanović sa kojima su precizirani detalji vezani za konkretne radove na podlozi i konstrukcijama koševa.

Rakočević u Ljigu poručio klincima - igrajte košarku, ali plan

Rakočević je najviše vremena posvetio razgovoru sa decom koja treniraju košarku i strpljivo odgovarao na njihova pitanja. On je iskoristio priliku da im pošalje i neke sportske i životne poruke koje su ostavile najjači utisak kod mladih košarkaša.

Jedno od pitanja bilo je koliko dece koja treniraju postanu profesionalni košarkaši.

„Statistika je po tom pitanju vrlo jasna. Od 100 dece koja treniraju košarku samo jedan postane profesionalni košarkaš. To znači da vaš plan „A“ uvek mora da bude da završite školu i fakultet, a košarka, ako može da ide uz to, odlično. Morate sebe da osposobite za život, obavezno završite školu.“

Rakočević u Ljigu poručio klincima - igrajte košarku, ali plan

Odgovarajući na pitanje kakav je osećaj igrati za reprezentaciju, veliki as je rekao u dahu:

„Igranje za reprezentaciju je osećaj časti, to je i dužnost i obaveza. Imao sam sreću da prođem sve mlađe reprezentativne selekcije i da igranje za državni tim krunišem evropskim i svetskim zlatom. Zlatna medalja u Indijanapolisu je poslednje svetsko zlato koje smo osvojili. To je bilo pre tačno 20 godina, a tadašnji selektor Svetislav Pešić opet vodi reprezentaciju. Nadam se da ćemo sada na Evropskom prvenstvu opet napraviti značajan rezultat.“

Igor Rakočević je zatim dao izjavu za potral „Sport24“. Na pitanje kakve su povratne informacije vezane za dosadašnju izradnju košarkaških terena u Srbiji, on je naglasio da je efekat takvih ulaganja izvanredan:

„Kad napraviš deci teren ispred zgrade ili škole to je najbolji način da ih usmeriš ka sportu. Ovo mesto je lepo za košarkaški teren i nadam se da ćete uskoro u mnogo boljim uslovima moći da uživate u najlepšem sportu na svetu.“

Rakočević u Ljigu poručio klincima - igrajte košarku, ali plan

Govoreći o široj ulozi sporta i obrazovanja, veliki as je naglasio da presudnu ulogu imaju porodica i škola:

„Svet ide u jako, jako lošem smeru jer se na prvo mesto ističe materijalizam i rasturanje tradicionalnih vrednosti, morala, poštenja… Mislim da roditelji i zaposleni u obrazovnim ustanovama moraju da ulože mnogo energije, pažnje i vremena da zaštite decu od loših uticaja u svakom smislu. Od muzike, sadržaja na društvenim mrežama i slično, jer dete vrlo lako može da bude „ispušteno“ i da krene nekim drugim putem, da potpuno promaši smisao života.“

Igrač koji je naciji doneo evropsko i svetsko zlato, napravio impresivnu internacionalnu karijeru, Zvezdaš „do koske“, još jednom je pokazao da je pre svega veliki čovek. Njegova misija nije samo košarkaška. Svojim primerom i porukama koje je danas poslao, ukazao je deci i roditeljima na vrednosti koje predstavljaju mnogo više od sporta. Košarka treba najpre da im pomogne da izrastu u časne i dobre ljude. 

„Vidimo se ponovo kada teren bude obnovljen“ poručio je na odlasku iz Ljiga veliki Igor Rakočević.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar