Vest: „Putuješ u knjigama Miodraže Pavloviću..."

„Putuješ u knjigama Miodraže Pavloviću..."

„Putuješ u knjigama Miodraže Pavloviću...

Deseta godišnjica od smrti Ljižanina čija su dela nezaobilazna u srednjim školama

Prošlo je deset godina od smrti mr Miodraga Pavlovića, Ljižanina sa impresivnom biografijom filologa, profesora srpske književnosti i srpskog jezika.

Rođen je 15. januara 1970. godine u Ljigu, gde je i odrastao. Njegova majka Vera je 1976. godina bila prva vaspitačica u tada novosagrađenoj zgradi ljiškog vrtića u kojoj i danas borave mališani iz Ljiga i okoline, dok je Miodragov otac Božidar dugo godina radio kao učitelj i nastavnik. Dva vrsna pedagoga usmerila su i svoju decu ka knjigama i obrazovanju. Ćerka Zorana je profesor istorije u ljiškoj Osnovnoj školi, dok je Mika 1994. godine stekao zvanje diplomiranog filologa, a 2003. godine završio postdiplomske studije u Grupi za metodiku i nastavu književnosti sa temom „Pripremanje nastavnika i učenika za tumačenje književnih dela".

Napisao je za Crnu Goru čitanke za drugi, treći i četvrti razred opšte gimnazije (objavljeno u Podgorici), za učenike u Srbiji čitanke za sve četiri razreda gimnazija i srednjih stručnih škola. Kolege sa Filološkog fakultata, na kojem je radio od 2007. godine, potrudile su se da završe i prirede njegovu knjigu „Spremi se da govoriš", objavljenu 2014. godine.

Miodrag Pavlović se početkom 2013. godine spremao da brani doktorski rad na temu "Nastavno proučavanje romana u osnovnoj i srednjoj školi". Bio je 21. januar kada je Miku u njegovom stanu, za radim stolom, izdalo srce. Na monitoru je ostalo ukucano „jak bol u grudima". Pored njega bio je nedovršen dokrorat i literatura koju je koristio u pripremi svog do tada najvećeg i najvažnijeg profesionalnog poduhvata.

U sećanjima onih koji su imali sreću da ga upoznaju ostala je uspomena na čoveka koji je sa samo 43 godine ostavio putokaze i tumačenja koji svet knjiga čine dostupnim i razumljivim ne samo nastavnicima i učenicima, već i svakom namerniku koji u tom svetu vidi svoje pribežište.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar