Vest: Prvi dobrovoljni davalac krvi na Balkanu

Prvi dobrovoljni davalac krvi na Balkanu

Prvi dobrovoljni davalac krvi na Balkanu

Budimir Gajić, prvi je dobrovoljni davalac krvi na Balkanu. Rođen je 25. juna 1879. godine u selu Ivanovci, koje je tada pripadalo Dunavskoj banovini, Kačerskom srezu  (danas okolina Ljiga, koji je osnovan 1929. godine).

Bio je borac Četvrtog Takovskog puka šumadijske divizije Drugog poziva. U Balkanskim ratovima dobija čin narednika. Tokom 1914. godine, na položaju Mokra  Gora  u  borbi sa Turcima, teško je ranjen u nogu, a sedam meseci kasnije, taman oporavljen, na položaju Vardište, u borbi sa Bugarima, ranjen je i u drugu nogu. Ponovo oporavljen, pomažući se štapom, sa našom vojskom prelazi Albaniju. Nosilac je Karađorđeve zvezde, Medalje Obilića, Ordena francuske legije časti i Medalje za humanost.

Na predlog dr Nikole Krstića, hirurga iz Beograda i solunskog borca, Budimir Gajić ugledni trgovac rakijom, otac šestoro dece, ali i hrabri borac na prvoj liniji fronta u poljskoj bolnici u okolini Soluna, krajem 1916. godine kao dobrovoljac prvi se javio i dao 500 ccm krvi za nepoznatog ranjenika. Sledećeg  jutra odbio je ponuđenu poštedu i sa svojim saborcima odlazi  u novu borbu. Budimir je tada dao dobrovoljno i besplatno krv, a po ovim najvišim principima humanosti se i danas u svetu prikuplja krv. Naime, njegova krv nije primenjena  odmah, već kasnije kada je bilo potrebno jednom teškom ranjeniku kao indirektna  transfuzija – to jest na način na koji mi to i danas radimo. Ovim su  dva naša velika  pretka , na početku dvadesetog veka  među prvima u svetu , a prvi u Evropi realizovali fantastičnu zamisao da krv čeka pacijenta, na ponos nama, njihovim potomcima, za primer celom svetu.

Kako bi odali zasluženu zahvalnost i priznanje ovom izuzetnom čoveku Crveni krst Ljig u saradnji sa lokalnom samoupravom 3. decembra 2006. godine otkrio je spomen bistu u čast Budimiru Gajiću. Obeležavanje stogodišnjice prvog dobrovoljnog davanja krvi u junu 2016. godine bilo je upravo ispred biste ovog humaniste.


Dati krv i spasiti život bolesnom i povređenom, koga ne poznajemo i nećemo bez sumnje nikad upoznati, najlepše je i najplemenitije delo koje može ispuniti humano biće.Budimirovi naslednici su takođe, dobrovoljni davaoci krvi a ljiški crveni krst na čelu sa Draganom Ilić, sekretarom beleži odlične rezultate.

(Andrijana Srećković)

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !






Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar