Vest: Prolećna setva ove godine krajnje neizvesna

Prolećna setva ove godine krajnje neizvesna

Prolećna setva ove godine krajnje neizvesna

Ovogodišnja prolećna setva predstavlja pravi poduhvat za mnoge poljoprivrednike. Osim poskupljena đubriva i goriva, zabrane izvoza, poljoprivrednici imaju problem i sa sušom. Mnogi odustaju od setve, a malo je onih koji očekuju dobre prinose ove godine.

Za dalju budnućnost poljoprivrednika ova prolećna setva je neizvesna. Veliki problem im pravi zabrana izvoza žitarica, a čim nema izvoza nastaju i finansijski problemi.

"Nemamo kome da prodamo proizvode iz 2021. godinine i tu onda gledamo da uštedimo malo na đubrivu i na hemiji. Verujemo da ova godina neće biti prinosna kao 2021. jer moramo da zakinemo", kaže Dragan Tikić

Pojava suše postaje sve češća, pa tako i ove godine poljoprivrednici imaju problem sa njom

"Jako puno sušnih godina, a kod nas kad je suša mi ne da imamo 3 tone nego imamo do 1 tone kukuruza, a suncokreta možemo imati samo 1,5 tona. I sad razmišljamo šta možemo učiniti."

Situacija sa nedostatkom đubriva dovela je u nepovoljan položaj poljoprivrednike širom sveta.Cena veštačkog đubriva skuplja ove godine skuplja je za čak 4 puta.

"Naši poljoprivredni proizvodi su poskupeli ali su poskupeli od 30 do 50 % a ne 300 do 400 %, to je već jedna ozbiljna razlika. Sad idemo na one kulture koje zahtevaju manje ulaganja, manje djubriva", kaže Tikić

Poljoprivrednici apeluju da se što pre ukine zabrana izvoza i omogući dobar prinos!

(Izvor: agromedia.rs)Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar