Vest: Priprema pčela za zimu

Priprema pčela za zimu

Priprema pčela za zimu

Septembar, mesec u kom u većini krajeva nestaju pčelinje paše. Pčelinja društva se približavaju periodu mirovanja. To je poslednji mesec kada je potrebno obezbediti hranu za prezimljavanje pčela.

U pčelarskom kalendaru septembar je jako važan mesec jer “uvodi” pčele u zimu. Tada je neophodno otkloniti sve eventualne nedostatke na pčelinjaku. Pčelari koji nisu iz nekog razloga dopunili dovoljnu količinu hrane za zimovanje, moraju to uraditi najkasnije početkom septembra.

Septembar i završetak poslova na pčelinjaku

Kad nastupi mesec septembar, uglavnom svi važniji radovi na uzimljavanju pčela bi trebali biti završeni, ističe Nenad Stefanović, mast. inž. poljoprivrede i savetodavac u PSSS Leskovac. Pojedini poslovi koji nisu urađeni u prethodnom mesecu mogu se nastaviti u septembru. Ali treba voditi računa da poslove koje ne uradimo u septembru, verovatno nećemo imati prilike da uradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica. Jer nema pčelinje paše ali ipak pčele su aktivne i donose vodu, polen i vrlo malo nektara sa određenih biljaka. Pčele nastavljaju pripremu za zimovanje propolisanjem pukotina na košnicama, preslaganjem meda itd.

Nadražajno prihranjivanje za stimulisanje matice na zaleganje treba prekinuti u početku ovog meseca. Potrebno je nastaviti ako iz nekog razloga nije završeno sa prihranom društva koja je započela u avgustu kao dopuna zimnice. Šećerni sirup se spravlja u odnosu jednog dela šećera i jednog dela vode, ali ako je vreme hladnije, potrebno je praviti gušći sirup sa 1 litrom vode na 2 kg šećera, savetuje Stefanović.

Važno je istaknuti da je upotreba antibiotika zabranjena i čak preventivno lečenje nepotrebno. Da osiguramo pčele od ove opasnosti dovoljno je imati higijensko pojilo i otkloniti med medljikovac iz košnica i na pčelinjaku primenjivati higijensko sanitarne mere.

Na pčelinjim društvima vidno se oseća da se približava zasluženi period mirovanja. Svako uznemiravanje pčela i otvaranje košnica moramo svesti na minimum, podseća Sfetanović i dodaje da samo u opravdanim slučajevima, na krajnje oprezan način to raditi. Naglo se smanjuje prostor u košnici koji pčele pokrivaju.

Septembar je poslednji mesec pred zimu gde se može dopuniti hrana za prezimljavanje, podseća Stefanović. Kasnije zbog smanjene aktivnosti pčela i vremenskih prilika pčele uglavnom ne mogu dodatu hranu izventilirati i poklopiti. U tom slučaju, dodata hrana ukisne i postaje štetna za pčele.

Opasna bolest američka kuga

Potrebno je u toku meseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi.

Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini, ističe Stefanović. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi. Posle toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora.

Jednoj prosečnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje, navodi savetodavac. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplotu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


(boljazemlja.com)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar