Vest: Prijava za pomoć "30 plus 30"

Prijava za pomoć "30 plus 30"

Prijava za pomoć

Prijava za pomoć „30 plus 30 evra“ počela je u ponoć preko portala Uprave za trezor, dok će građani telefonom moći da se prijavljuju od 5. do 15. maja.

Za pomoć ne treba da se prijavljuju penzioneri, građani koji su na izdržavanju zatvorske kazne i korisnici socijalne pomoći.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra imaju svi punoletni državljani Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu na dan 23. aprila. Onima koji napune 18 godina u periodu između maja i novembra ne sleduje pomoć.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, elektronski će biti u funkciji od danas (28. april) do 15. maja, a moguć je preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka.

Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje „Podnošenje prijave“ i tamo unesu svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.  Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, u padajućem meniju treba da kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć.

Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Takođe, treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka. Nakon što se prijave, mogu i da provere status svoje prijave izborom drugog polja. Ukoliko imaju bilo kakvih problema, mogu ih prijaviti izborom treće opcijre – „Pijava problema“. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme biti i zvanično objavljen. Ovaj način prijave putem kontakt centra počinje 5. maja, a i kod ovog načina građani će morati da ostave pomenute lične podatke i podatke o banci. Broj telefona biće objavljen uoči 5. maja.

Penzionerima kojih ima više od 1,7 miliona, prvih 30 evra biće isplaćeno 6. maja, a drugi deo u novembru. Dodatnu pomoć penzioneri će dobiti u septembru.

Od 7. maja po 30 evra dobiće građani koji su na služenju zatvorskih kazni i korisnici socijalne pomoći.

Do 10. maja stiže i pomoć za privredu u vidu druge polovine minimalne zarade za sve koji su se prijavili u aprilu.





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar