Vest: Predstavljanje kjnige "Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH (1941- 1945)"

Predstavljanje kjnige "Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH (1941- 1945)"

Predstavljanje kjnige

Sreten Jakovljević, novinar, pisac i član Udruženja novinara Srbije (UNS) objavio je knjigu „Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH (1941 – 1945).

Gradska biblioteka Lajkovac 26. aprila od 18 časova u Gradskoj kući organizuje predstavljanje. Pored autora knjige učesnici programa biće i profesori Rajko Sarić i Ratko Vukelić. 

"Ovom knjigom pokušavamo mnoge skrivene priče da otrgnemo od zaborava" napisao je Jakovljević u predgovoru i dodao da se u ratu zaboravljaju sudbine i stradanja "malih" ljudi, a njihove priče čine najverodostojniji mozaik istine o ratnim užasima.

Knjiga je rezultat višedecenijskih istraživanja u arhivama, bibliotekama, kao i neposrednih razgovora sa učesnicima Drugog svetskog rata.

Autor u delu piše da su komunisti veličali svoju pobedu, skrivali greške i zločine koje su učinili, a jugoslovensku vojsku prikazali kao negativce.

"U to ime mnoge zločince i krivce za srpska stradanja 1941. godine nikada nisu izveli pred lice pravde", dodao je Jakovljević.

Međutim, istinu nisu skrivali samo pobednici, već i poraženi, pripadnici jugoslovenske vosjke zbog sopstvene sigurnosti i budućnosti svoje dece.

Jakovljević se posebno osvrnuo na nemačku operaciju "Vajs" – bitku na Neretvi 1943. godine koja je ostala najkontroverznija tema u istoriji Srbije.

Na kraju se autor osvrće na žene, majke, supruge i decu iz tog perioda.

One su "bezimeni" heroji koje su na najbrutalniji način stradale, ubijane, silovane, a ustaše su im iz ruku otimale decu.

Autor za njih kaže da su trpele, patile, orale, kopale i bile u senci muškaraca i zbog toga zaslužuju jedinstven spomenik zahvalnosti..



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar